Atât Obama, cât şi Trump, au primit un raport secret de la CIA şi FBI în legătură cu amestecul ruşilor în alegerile din Statele Unite.

Concluzia este fără echivoc: Rusia a declanşat o campanie sofisticată pentru a sabota scrutinul electoral. Ordinul a fost dat de Vladimir Putin, care a vrut să-l ajute pe Donald Trump să câştige.

Cele două arme ale ruşilor au fost atacurile cibernetice şi propaganda. Un rol important l-a avut Russia Today, căruia CIA şi FBI îi dedică opt dintre cele 14 pagini ale raportului făcut public.

„Putin nu este motivul din cauza căruia Clinton a pierdut şi Trump a câştigat. Nu cred că spune nimeni asta. Dle preşedinte ales, nu asta încercăm să facem", a asigurat LINDSEY GRAHAM, senator republican.

Dar Donald Trump tocmai asta crede. Că ştirile despre amestecul ruşilor îi vor decredibiliza mandatul. Pentru prima oară, magnatul a recunoscut într-un comunicat că Moscova a intervenit în alegeri, dar a insistat că acest lucru nu a influenţat rezultatul scrutinului.

„Cred că este o diferenţă între scepticism şi discreditare", a spus şeful comunităţii de informaţii a SUA.

În raportul serviciilor secrete apare şi hackerul român Guccifer. Spionii ruşi s-ar fi folosit de numele şi popularitatea acestuia pentru a interacţiona cu presa şi a transmite mesaje în spaţiul public.