„Continuăm să spunem că există o urgenţă în Mediterana", a declarat telefonic pentru AFP cofondatoarea şi directoarea generală a acestei organizaţii, Sophie Beau.

Sute de migranţi încearcă în continuare să traverseze Marea Mediterană dinspre Libia, în pofida iernii, a explicat ea, precizând că ONG-ul său a salvat deja 375 de persoane de la începutul anului.

Un număr de 181.436 de migranţi au sosit anul trecut pe coastele italiene, un record în raport cu anii precedenţi, a indicat vineri Frontex, agenţia europeană pentru controlul frontierelor.

Iarna, spre deosebire de anii precedenţi, nu i-a descurajat pe cei care încearcă să traverseze marea. „De câte ori există o fereastră meteo, o mare aproape calmă, traversările se reiau", a subliniat Sophie Beau.

Or, Aquarius, nava închiriată de SOS Mediterana, este singura unitate „mare" aflată încă pe mare în această iarnă, împreună cu o altă navă mai mică a organizaţiei neguvernamentale catalane Pro Activa.

„Trebuie să se intervină şi să fie susţinute operaţiunile umanitare", altfel alte drame vor avea loc după ce 2016 fusese unul dintre cei soldaţi cu cele mai multe victime în Mediterana pentru migranţi, înregistrându-se peste 5.000 de morţi şi dispăruţi.

Vase pleacă şi dispar pe mare, asigură dna Beau, care citează exemplul de acum câteva zile a trei ambarcaţiuni plecate din Libia şi dintre care una singură a putut fi găsită şi salvată.

„Dar nimeni nu vorbeşte despre aceasta", şi-a exprimat ea regretul, invitând autorităţile şi opinia publică să ia cunoştinţă despre drama care continuă să aibă loc în Mediterana centrală.

SOS Mediterana, care se finanţează în procent de 99% din donaţii private, lansează, astfel, un apel pentru un ajutor financiar, inclusiv din partea puterilor publice, naţionale şi europene.

Fiecare zi pe mare a vasului Aquarius costă în jur de 11.000 de euro plătiţi de această organizaţie, care nu mai are de două luni vizibilitate financiară, potrivit directoarei sale generale.

Aquarius, aflată în prezent în Sicilia pentru realimentare, urmează să plece din nou pe mare luni, dacă condiţiile meteo îi vor permite.