Pe listă nu se află „suspecţii de serviciu” precum preşedintele rus Vladimir Putin, liderul turc Recep Erdogan, sau preşedintele-ales al SUA Donald Trump şi nici măcar reprezentanta extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, notează Digi24. În schimb, Politico prezintă o listă de „personaje secundare” care pot influenţa opinia publică în mod negativ, pot interveni în alegerile electorale din alte ţări, sau pot dăuna relaţiilor internaţionale.

Editorii tabloidelor britanice

The Sun, Daily Mail şi Daily Express influenţează extraordinar de mult opinia publică din Marea Britanie şi sunt de părere că Brexit-ul este unul dintre cele mai bune lucruri care i s-a întâmplat ţării. Puterea tabloidelor de a submina negocierile cu UE într-o asemenea măsură încât premierul Theresa May să nu aibă altă opţiune decât să accepte condiţiile cele mai dificile de Brexit, care să nu avantajeze din Marea Britanie nici UE, nu trebuie subestimată.

Tabloidele britanice au scris despre criza refugiaţilor într-un mod isteric, iar drept consecinţă un compromis cu Uniunea Europeană cu privire la libera circulaţie cu greu poate fi atins. De asemenea, tabloidele urmăresc să saboteze orice înţelegere în care Marea Britanie ar urma să plătească prea mult la bugetul UE sau care să crească perioada de tranziţie, relatează Politico.

Şefii ligilor de fotbal din China

China a început să cheltuiască „obscen” de mulţi bani pentru a racola talente din ligile de fotbal europene. „Piaţa chinezească este un pericol pentu noi toţi”, a spus managerul echipei Chelsea. Antonio Conto. Agenţii chinezi sunt dispuşi să cheltuiască sume mari de bani pentru a convinge fotbalişti talentaţi din Europa să vină să joace pentru echipele lor. Faptul că China este considerată un fel de „pigmeu” al fotbalului mondial este o ruşine pentru preşedintele Xi Jinping, iar această cheltuială de bani se face cu acordul său.

Michael Flynn

Locotenentul-general pensionat din Armata SUA este consilierul pe chestiuni de securitate naţională al preşedintelui-ales Donald Trump. Flynn crede că SUA se află în conflict cu o „Alianţă a Duşmanilor” din care fac parte Coreea de Nord, China, Siria, Cuba, Bolivia, Venezuela şi Nicaragua.

Are legături strânse cu Putin şi cu reţeaua de televiziune RT, controlată de Kremlin. De asemenea, ceea ce este mai alarmant este discursul său anti-musulmani.

Beppe Grillo

Fondatorul Mişcării 5 Stele din Italia este un politician inventiv, scrie Politico. Un exemplu al acestei inventivităţi îl reprezintă ziua „V-Day” (V-ul provine de la o înjurătură în italiană n.red) din 2007, în care el şi partenerii săi au numit şi au ocărât toţi politicienii care exercitau o funcţie publică în ciuda faptului că erau cercetaţi pentru fapte de corupţie. De atunci, Grillo a adunat în jurul său o armată loială de activişti, scrie Politico, şi a reuşit ca două tinere politiciene să fie alese în funcţiile de primari ai oraşelor Roma şi Torino.

Partidul fondat de fostul actor de comedie a reuşit să ajungă, în ultima alegerilor, a treia forţă politică din Italia. Beppe Grillo a adunat voturi atât din partea alegătorilor de dreapta, cât şi a celor de stânga, cu un program considerat populist de către adversarii săi, incluzând între altele stoparea finanţării publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro şi promisiunea unui referendum asupra euro. 

Jarosław Kaczyński

Liderul Partidului Lege şi Dreptate din Polonia este, probabil, cel mai anti-european politician din Uniunea Europeană. El a atacat „birocraţia oribilă” de la Bruxelles, despre care a spus că reprezintă „un efort instituţionalizat de a submina statele naţionale”. Fostul premier al Poloniei a fost descris recent de Lech Walesa drept o persoană „periculoasă şi iresponsabilă”.

Kaczyński dezbină Polonia, scrie Politico, prin subminarea statului de drept şi a libertăţii presei. El ar putea candida împotriva lui Donald Tusk pentru şefia Consiliului European. Polonia a fost copilul minune dintre ţările care au aderat mai recent la UE. Acum, din cauza lui Kaczyński, a devenit copilul problemă, concluzionează Politico, citat de Digi24

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont, preşedintele guvernului din Catalonia, încearcă să organizeze un referendum pentru independenţa de Spania anul viitor. Atât Guvernul Spaniei cât şi Curtea Constituţională a ţării au spus că o astfel de mişcare este ilegală, deoarece chestiunile care ţin de cetăţenii spanioli trebuie decise de toţi spaniolii, nu doar de o parte.

Dorinţa Cataloniei pentru independenţă ar putea pune instituţiile europene şi alte guverne din Europa în situaţia în care să aleagă o parte pe care să o sprijine.

Wilbur Ross

Secretarul pentru Comerţ propus de Donald Trump nu a primit atât de multă atenţie precum o altă figură controversată din Administraţia Trump, Rex Tillerson. Wilbur Ross reprezintă un pericol imediat pentru Europa şi unul pe termen lung pentru China, relatează Politico. Ross vine din industria de oţel.

El s-a declarat în favoarea acordurilor bilaterale nu regionale. În acest context, este puţin probabil ca acordul TTIP să fie încheiat. De asemenea, Ross a vorbit deschis despre posibilitatea unui acord de liber schimb cu Marea Britanie după Brexit. Wall Street Journal a scris că Ross are o abordare mercantilă asupra comerţului care ar putea intra în conflict cu Europa.

Hackerii ruşi

Anul 2016 a fost marcat de scandalul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA prin intermediul atacurilor cibernetice. Hackerii acţionează din interiorul unei societăţi închise împotriva unei societăţi deschise, pentru a semăna haos prin dezinformare. După victoria lui Donald Trump este clar că hackerii ruşi îşi vor testa metodele şi în arena electorală europeană, unde vor încerca să diminueze încrederea cetăţenilor europeni în libertatea de exprimare şi în democraţie. Pe lângă problemele pe care Brexit-ul le aduce asupra menţinerii blocului comunitar, cetăţenii europeni aşteaptă acum alegerile din Germania şi Franţa, predispuse şi ele atacurilor cibernetice.

Nicolas Sarkozy

Fostul preşedinte francez ar putea reveni în viaţa politică pentru a juca rolul de reprezentant al valului anti-european din Franţa. Politico scrie că Nicolas Sarkozy ar putea reprezenta alternativa la orice candidat care va câştiga alegerile prezidenţiale din Franţa, indiferent că este Francois Fillon sau Emmanuel Macron, care potrivit analiştilor nu se va ridica la aşteptările francezilor.

Sarkozy ar putea oferi un plan pentru „Frexit” mult mai viabil şi popular decât cel propus de Marine Le Pen. „Europa ar trebui să se înfioare: Este un lider laş, care s-a lăsat intimidat de Putin”, a scris Politico. 

Martin Selmayr

Şeful de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene, Martin Selmayr, este considerat puterea din spatele tronului lui Juncker. Nu este un funcţionar docil, dimpotrivă s-a arătat dispus să confrunte şi chiar să îşi bată joc de ministere naţionale şi de alţi lideri, după cum s-a văzut în interacţiunile sale cu ministrul de Finanţe german Wolfgang Schäuble şi fostul premier italian Matteo Renzi.

Este cunoscut faptul că blochează iniţiative pe care nu le susţine, chiar şi atunci când echipe întregi de comisari nu sunt de acord cu el: de exemplu plângerile formulate de Uber şi Aribnb. Însă mâna lui de fier începe să îi enerveze pe comisarii europeni şi pe alţi oficiali. Fosta vicepreşedintă bulgară a Comisiei Europene, Kristalina Georgieva, a spus că are o influenţă „otrăvitoare” în Comisie. Nu este un secret că Selmayr urmăreşte consolidarea unei Europe federale puternice. Întrebarea este, potrivit Politico: „dacă va distruge el UE, avem determinarea necesară pentru a crea o nouă Uniune?”.

Margrethe Vestager

O eroină a stângii anti-corporatiste din Europa, comisarul pentru competiţie din Danemarca este o alegere controversată pentru această listă, recunoaşte Politico. Însă, deciziile ei privind o serie de cazuri încărcate politic ar putea dăuna relaţiilor internaţionale.

Cum va reacţiona Administraţia Trump la o taxă claw back impusă companiei Amazon? Sau amenzile imense pentru Google, al cărui director este un apropiat de-al lui Trump? O decizie dură contra Google va fi întâmpinată cu entuziasm în anumite oraşe europene, însă la Washington spiritele s-ar putea inflama. De asemenea, dacă nu este atentă, deciziile ei ar putea duce la adâncirea tensiunilor dintre Marea Britanie şi UE şi la creşterea sentimentului anti-UE în Franţa.

Geert Wilders

Wilders este liderul Partidului pentru Libertate din Olanda, o ţară liberală şi tolerantă care devine tot mai puţin tolerantă şi liberală cu fiecare zi care trece din cauza eforturilor depuse de acest politician, scrie Politico.

Discursul său este unul anti-islam şi se proclamă un apărător al valorilor Occidentului. A cerut interzicerea Coranului şi închiderea tuturor moscheilor din Olanda.