Meteorologii italieni au emis un cod roşu de ger pentru toată Italia pentru a doua zi consecutiv, cu minime de minus 10 de grade. Tot sub cod roşu de ger sunt mare parte din Austria şi regiuni din Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia, transmite Digi24.

Viscolul s-a abătut asupra oraşului Varna cu o forţă neaşteptată. Orice tentativă de intervenţie cu utilaje de deszăpezire a fost sortită eşecului, astfel că maşinile au înaintat cu mare dificultate. Şi mai năpăstuiţi, bulgarii care şi-au făcut curaj să pornească la pas prin oraşul de pe coasta Mării Negre aproape au fost luaţi pe sus de rafale. De altfel, portul Varna a fost închis. Cei care n-au putut ieşi din case, au filmat de la geam vântul dezlănţuit.

Situaţia este foarte complicată şi la graniţa cu România. Nu se circulă pe niciun drum din jurul oraşului Ruse. Sunt blocate de altfel toate drumurile din 3 mari provincii: Razgrad, Dobrici şi Silistra.

E iarnă grea şi în Serbia. Şoferii au fost puşi la grea încercare pe autostrada care face legătura între capitala Macedoniei şi cea a Serbiei. 40 de maşini s-au ciocnit în lanţ, 22 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În Italia e cod roşu de ger. Cei mai vulnerabili sunt oamenii fără adăpost. Echipaje de la ambulanţă şi voluntari au distribuit ajutoare celor care dorm sub cerul liber la Roma.

Gerul a fost dublat de ninsori în sudul ţării. Localnicii văd mai rar zăpadă aici, aşa că au ieşit la plimbare şi au făcut fotografii. Inclusiv crestele Vezuviului au fost acoperite de nămeţi. Dar imaginile cele mai puternice vin din centrul ţării, unde pompierii au filmat cu o dronă satele distruse de cutremurul din august. Ruinele clădirilor zac sub zăpada neatinsă. Nici urmă de picior sau de maşină prin locurile acestea rămase aproape captive în timp.