Sistemul le va permite prefecţilor să acţioneze mai eficient înlocuind circulaţia alternativă — care nu permite ca vehiculele cele mai poluante să fie vizate — cu măsuri diferenţiate privind circulaţia ce ar urma să le permită să ruleze doar autoturismelor electrice şi celor care respectă normele UE cele mai recente.

Pentru a putea circula în capitala Franţei aceste viniete de mai multe culori vor trebui lipite pe parbrizul maşinii sau pe motocicletă.

Noul certificat „Crit'Air” va trebui obţinut de toate vehiculele cu motor, inclusiv autocare şi vehicule utilitare, cu excepţia utilajelor agricole şi de pe şantierele de construcţie.

Vor exista şase tipuri de viniete în funcţie de motorizare şi vârsta autovehiculului, printre care una verde, rezervată vehiculelor electrice cu „zero emisii”.

Certificatul privind calitatea aerului se poate comanda pe internet pe site-ul Ministerului mediului şi energiei, în baza cărţii de înmatriculare a autovehiculului. Vinieta urmează să ajungă la destinatar în 30 de zile la adresa de pe certificatul de înmatriculare. Aceasta are un preţ fix de 3,70 de euro, la care se adaugă costurile de expediere prin poştă.

Potrivit Le Monde, noua vinietă va fi impusă în cele din urmă în toate aglomerările în care se înregistrează regulat vârfuri de poluare, unde numai vehiculele cele mai curate vor fi autorizate să circule în zonele de circulaţie restrânsă. Clasificarea va fi la fel pe întreg teritoriul, dar fiecare colectivitate va putea decide stimulente şi restricţii, precum şi vehiculele cărora li se vor adresa în funcţie de situaţia locală. Pentru ca existenţa acestei obligaţii să poată fi cunoscută de toată lumea, vor fi instalate panouri de semnalizare în locuri vizibile.