Fermierii din zonă vor trebui să-şi ţină păsările în interiorul fermelor pentru a preveni răspândirea virusului, a declarat pentru Reuters Matjaz Emersic, purtător de cuvânt al Autorităţii slovene sanitar veterinare.

În Bulgaria, virusul gripei aviare a fost descoperit la 26 de ferme din nouă judeţe, peste 100.000 de păsări fiind sacrificate până acum, arată cele mai recente date ale Autorităţii bulgare sanitar veterinare (BFSA), transmit Reuters şi Focus News Agency.

A fost interzisă vânătoarea de păsări şi a fost lansată sacrificarea în masă a păsărilor infectate, pentru a preveni răspândirea epidemiei.

Până joi, autorităţile vor sacrifica peste 110.000 de păsări, în special raţe, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Autorităţii bulgare sanitar veterinare, Martin Radev. Acesta a adăugat că sudul regiunii Plovdiv este cel mai afectat de virusul H5N8.

Alte state care au raportat cazuri de gripă aviară în ultimele săptămâni sunt Germania, Slovacia, Franţa, Croaţia, Austria, Ungaria Italia şi Israel.

Anterior, au fost indentificate cazuri de gripă aviară şi în judeţul Hajdu-Bihar, la graniţa Ungariei cu România, precum şi în judeţele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad şi Jasz-Nagykun-Szolnok, în sud-estul şi centrul Ungariei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.