Charlie Hebdo publică o ediţie specială pentru a marca doi ani de la atacul din 2015

Charlie Hebdo publică o ediţie specială pentru a marca doi ani de la atacul din 2015
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: EPA 04.01.2017 16:34
Revista satirică franceză Charlie Hebdo va publica joi un număr special pentru a marca doi ani de la atacul terorist asupra redacţiei sale din Paris, insistând în această ediţie că respectivul atac a fost o "crimă politică" şi asigură cu nu îşi va schimba linia editorială, transmite agenţia EFE.

Pe prima pagină a acestui număr special, sub titlul '2017, în sfârşit capătul tunelului', se vede imaginea unui bărbat care priveşte speriat înspre ţeava puştii îndreptată spre el de un jihadist.

Directorul publicaţiei, Riss, subliniază în editorialul său că succesorii celor care au murit în atacul comis de fraţii Kouachi — au fost 12 morţi şi 11 răniţi — vor continua să lupte "cu aceeaşi furie" împotriva celor contra cărora au luptat şi colegii lor ucişi.

Riss mai notează că atacul comis pe 7 ianuarie 2015 nu este un atentat ca oricare altul, ci o crimă politică ce a avut ca scop suprimarea unor idei şi a celor care au susţinut aceste idei. În acea zi, victimele au fost asasinate din cauza propriilor opinii politice, a textelor şi desenelor politice publicate de Charlie Hebdo, adaugă directorul acestei publicaţii. El deplânge faptul că, odată cu trecerea timpului, acel atentat şi-a pierdut "puţin câte puţin din dimensiunea politică pentru a deveni doar un atentat printre altele".

Această ediţie specială dedică şi un spaţiu amplu criticilor severe la adresa unei părţi a stângii franceze. "De doi ani trebuie să suportăm lecţiile lor politice şi morale (...) că Charlie a mers prea departe, că Charlie nu respectă nimic, că Charlie şi-a căutat-o cu lumânarea", se menţionează într-un pasaj în care acea parte a stângii este acuzată că a fost prea îngăduitoare cu islamiştii.

Atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo a fost o răzbunare a islamiştilor pentru caricaturile publicate în decursul anilor ce au vizat în special lideri musulmani şi pe profetul Mahomed.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP