„Discriminarea fondată pe naţionalitate este interzisă de drepturile omului”, a notat pe Twitter înaltul responsabil al ONU, care se exprimă foarte rar pe reţelele de socializare. Decretul „american demonstrează, de asemenea, o lipsă de generozitate şi iroseşte resursele necesare pentru lupta împotriva terorismului”, a adăugat el.

Controversatul decret interzice intrarea în SUA pentru toţi refugiaţii, indiferent care este originea loc, pentru o perioadă de 120 de zile şi pe termen nedefinit pentru refugiaţii sirieni. El interzice de asemenea intrarea pe teritoriul american timp de 90 de zile cetăţenilor a şapte ţări majoritar musulmane considerate de Washington „pepiniere” de terorişti: Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Această decizie a declanşat manifestaţii şi critici pe plan internaţional, dar şi situaţii confuze pe aeroporturile americane şi din străinătate, cu persoane blocate sau respinse.

Într-o declaraţie comună, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR), două instituţii ale ONU, au amintit sâmbătă că „programul american pentru reinserţie este unul dintre cele mai importante din lume”.

„Locurile de reinserţie oferite de fiecare ţară sunt vitale. OIM şi UNHRC speră că SUA vor continua să joace un rol important de lider şi îşi va continua lunga tradiţie de protejare a celor care fug din calea conflictelor şi persecuţiilor”, se mai spune în această declaraţie.