Fethullah Gulen, judecat pentru tentativă de puci în Turcia

Fethullah Gulen, judecat pentru tentativă de puci în Turcia
Sursa: www.digi24.ro Foto: politico.eu 30.01.2017 19:13
În oraşul turc Izmir s-a deschis procesul a 270 de persoane acuzate că au luat parte la tentativa de lovitură de stat militară din iulie 2016 din Turcia, inclusiv predicatorul Fethullah Gulen, desemnat drept instigatorul puciului şi judecat în lipsă.

Prima audiere a demarat în condiţii de înaltă securitate, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, precizând că în zonă au fost desfăşurate blindate uşoare ale jandarmeriei, precum şi drone şi câini special dresaţi.

Cei 270 de acuzaţi, dintre care 152 sunt în detenţie preventivă, sunt judecaţi pentru „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale”, „apartenenţă la o organizaţie teroristă” şi „tentativă de înlăturare a parlamentului sau de a-l împiedica să-şi îndeplinească sarcinile”. Ei riscă fiecare până la două pedepse cu închisoare pe viaţă.

Majoritatea dintre ei sunt militari, inclusiv numeroşi foşti ofiţeri de rang înalt, precum generalul responsabil cu regiunea Mării Egee, Memduh Hakbilen.

Predicatorul exilat în SUA Fethullah Gulen, desemnat de către autorităţi drept instigatorul la tentativa de puci, acuzaţie respinsă de Gulen, este judecat în contumacie. Autorităţile turce au cerut de mai multe ori extrădarea lui Gulen de către Washington, care a răspuns că decizia îi aparţine justiţiei. Demnitarii turci i-au cerut noului preşedinte american, Donald Trump, „să grăbească procesul judiciar”.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI