Vineri, Trump a semnat un ordin executiv prin care se suspendă primirea refugiaţilor din mai multe state majoritar musulmane timp de patru luni, iar a celor din Siria pe termen nedeterminat, declarând că scopul acestei acţiuni este de a preveni pătrunderea în ţară a "teroriştilor islamişti radicali".

Zeci de mii de persoane din statele americane au protestat în oraşe şi aeroporturi faţă de acestă decizie a preşedintelui Donald Trump. Sute de persoane au fost deţinute sau deportate la sosirea lor pe aeroporturile din SUA.

Ordinul executiv suspendă programul de primire a refugiaţilor, prin care aproximativ 85.000 de refugiaţi din cauza războiului, opresiunii politice şi religioase au fost primiţi anul trecut în Statele Unite. Ordinul a suspendat pe termen nedeterminat primirea de refugiaţi din Siria, unde milioane de persoane au fost nevoite să fugă din cauza violenţelor, şi a impus controale mai dure pentru cetăţenii din alte şapte state majoritar musulmane.

"Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare", a declarat Trump.

"Ca să spun clar, aceasta nu este o interdicţie care îi vizează pe musulmani, aşa cum presa anunţă în mod fals", a spus Trump. "Nu este vorba despre religie-este vorba despre teroare şi despre garantarea securităţii ţării noastre. Sunt peste 40 de state din toată lumea care sunt majoritar musulmane şi care nu sunt afectate de acest ordin", a mai declarat Trump.

"Vom elibera din nou vize tuturor ţărilor odată ce ne asigurăm că am revizuit şi implementat cele mai sigure politici în următoarele 90 de zile", a spus el.