Şeful diplomaţiei siriene, Walid Muallem, „a reluat apelul guvernului către refugiaţii sirieni instalaţi în ţările vecine să se întoarcă în ţară, reafirmându-şi disponibilitatea de a-i primi şi de a le asigura o viaţă demnă”, a transmit agenţia oficială Sana.

Ministrul de externe sirian a făcut aceste declaraţii în cursul unei întâlniri la Damasc cu Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Regimul sirian nu a reacţionat încă oficial după semnarea, vineri, de către Donald Trump a unui decret ce interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a tuturor refugiaţilor timp de 120 de zile şi pe termen nedefinit în cazul refugiaţilor sirieni. Decretul interzice de asemenea intrarea timp de 90 de zile în SUA a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane despre care Washingtonul consideră că adăpostesc pepiniere de terorişti — Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Declaraţia oficialului sirian survine după ce duminică armata siriană a recucerit din mâinile rebelilor regiunea Wadi Barada, din apropiere de Damasc, vitală pentru aprovizionarea cu apă a capitalei siriene, care nu mai are apă potabilă din 22 decembrie.

Victoria trupelor siriene din Wadi Barada şi pierderea de către rebeli a oraşului Alep, în decembrie anul trecut — cea mai importantă înfrângere suferită de rebeli de la începutul războiului, în 2011 — îi limitează pe insurgenţi la fiefurile din regiunea Ghouta de est, la est de Damasc, cele din provincia nord-vestică Idleb şi cele din sudul ţării.

Războiul declanşat după reprimarea manifestaţiilor paşnice împotriva regimului din 2011 s-a soldat până în prezent cu peste 310.0000 de morţi şi milioane de refugiaţi.