Abrini, încarcerat în Belgia, a fost transferat luni pentru o zi autorităţilor judiciare din Franţa pentru a i se aduce la cunoştinţă inculparea sa.

Suspectul a fost escortat de forţele de elită franceze la Palatul de Justiţie din Paris, unde un judecător de instrucţie i-a prezentat actul de inculpare.

'Judecătorul de instrucţie nu i-a pus întrebări', au declarat avocaţii inculpatului, Emmanuel Pierrat, membru al baroului din Paris, şi Stanislas Eskenazi, din baroul de la Bruxelles.

Abrini urmează să fie adus în cursul zilei în Belgia.

Acest transfer temporar a avut loc în cadrul unui acord de cooperare judiciară în vigoare între cele două state.

Mohamed Abrini, 31 de ani, i-a însoţit pe cei doi atentatori kamikaze care s-au aruncat în aer pe aeroportul din Bruxelles în dimineaţa zilei de 22 martie, provocând moartea a 32 de persoane.

Abrini, care a fost arestat pe 9 aprilie, mai este suspectat că s-a ocupat de logistica pentru atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de victime.

El apare pe imaginile de supraveghere de la o benzinărie din Oise, în apropiere de Paris, în seara zilei de 11 noiembrie 2015, însoţit de Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor din capitala franceză. Automobilul Renault Clio de culoare neagră este cel care i-a transportat două zile mai târziu pe atacatorii de la Stade de France.

Potrivit unei surse judiciare de la Paris, el a fost transferat temporar în Franţa pentru a fi inculpat de către judecători antiterorişti care au emis un mandat de arestare împotriva sa la 24 noiembrie 2015, pentru asasinate în legătură cu o acţiune teroristă în grup organizat.

Prin această inculpare, Abrini va fi în centrul unei duble proceduri judiciare.

În Belgia, Abrini este inculpat pentru participare la activităţile unui grup terorist, pentru asasinate teroriste şi tentative de asasinate teroriste, în dosarul referitor la atacurile din 22 martie 2016. El a fost identificat drept 'bărbatul cu pălărie' filmat în compania celor doi kamikaze pe aeroportul din Bruxelles.

De la începutul anchetei, avocaţii se luptă pentru ca Abrini să nu fie judecat de două ori pentru aceleaşi fapte, în Franţa şi Belgia.