Tsang are 72 de ani, fiind şef al executivului între 2005 şi 2012. El este cel mai înalt responsabil din Hong Kong judecat pentru corupţie.

Acest scandal a avut un puternic ecou în fosta colonie britanică, bastion al finanţelor internaţionale, care se mândreşte cu reputaţia sa de transparenţă şi deschidere.

Fostul responsabil a sosit la Înalta Curte din Hong Kong însoţit de soţia lui şi, cu un aer sumbru, a pledat nevinovat în faţa celor trei acuzaţii de corupţie. Fiecare dintre cele trei capete de acuzare este pasibilă de o condamnare la şapte ani de închisoare.

Între altele, i se reproşează că ar fi evitat să dezvăluie contractul de închiriere a unui luxos apartament la Shenzhen, în sudul Chinei, proprietate a unui important investitor al unui grup de radiodifuziune, care încerca să obţină o licenţă din partea guvernului din Hong Kong.

El mai este acuzat că nu a făcut public faptul că arhitectul căruia voia să-i obţină decernarea unui titlu onorific fusese tocmai cel care îi decorase apartamentul respectiv.

Fostul premier declarase în trecut că este „absolut sigur" că va fi exonerat de justiţie.

În 2012, el ceruse scuze pentru că acceptase presupuse cadouri sub forma unor croaziere pe iahturi luxoase şi în avioane private. Încrederea localnicilor în clasa lor politică s-a erodat în ultimul timp în urma unei serii de scandaluri de corupţie, care au alimentat suspiciunile publicului asupra strânsei legături între autorităţi şi lumea afacerilor.

Actualul şef al executivului din Hong Kong, nepopularul Leung Chun-ying, este el însuşi acuzat de corupţie, potrivit presei, în urma unei plăţi de 50 de milioane de dolari hongkonghezi (6,1 milioane de euro) din partea unei întreprinderi australiene, înainte de sosirea sa la putere.

În 2014, Rafael Hui — ex-adjunct al lui Donald Tsang între 2005 şi 2007 — fusese condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită în mod repetat de la miliardarul Thomas Kwok, magnat imobiliar local, el însuşi condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.