Puşi faţă în faţă cu moartea, localnicii din Chile au fost nevoiţi să inventeze tehnici de supravieţuire. O femeie a fugit din casă cu fiicele ei şi s-au adăpostit într-un şant adânc de trei metri, iar deasupra a pus plăci de metal care să le apere de pârjol.

„Credeam că o să ardem. Dar m-am gândit că şanţul ne va salva, deoarece apa intră, iar plăcile ne apără de foc, aşa că vom fi salvate”, a spus o localnică.

Cine nu a găsit metode de supravieţuire a fost evacuat. Adăposturile sunt pline.

„Am fost evacuaţi din cauza focului. Ne-au adus aici. Ne aflăm aici de două zile. Suntem mai bine în adăpost. Ieri am plecat de acasă împreună cu copilul meu în siguranţă. Trebuie să luptăm, din nou. Trebuie să ne ridicăm la loc”, a adăugat o altă persoană afectată de incendii.

Autorităţile din Chile sunt pregătite să reacţioneze repede în caz de dezastru pentru că acolo sunt frecvente erupţiile vulcanice, cutremurele puternice şi furtunile devastatoare.

Incendiile de vegetaţie de acum sunt însă atât de puternice încât a fost nevoie de ajutor din străinătate, iar Franţa, Statele Unite, Peru şi Mexic au răspuns imediat.