Statele Uniunii Europene care nu acceptă refugiaţi ar putea pierde fonduri comunitare

Statele Uniunii Europene care nu acceptă refugiaţi ar putea pierde fonduri comunitare
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro Foto: poză simbol 28.01.2017 20:39
Ţările Uniunii Europene care nu acceptă refugiaţi în cadrul sistemului de redistribuire propus de Comisia Europeană ar putea pierde accesul la fonduri comunitare, conform unui proiect de modificare a Regulamentului Dublin, afirmă eurodeputata Cecilia Wikstroem.

Cei mai mulţi extracomunitari veniţi în Uniunea Europeană în ultimii ani au depus solicitări de azil în doar câteva ţări, în principal în Germania. În contextul presiunilor migratorii asupra unui număr restrâns de ţări, precum Italia, Grecia şi Germania, Comisia Europeană a cerut solidaritate la nivelul Uniunii Europene în distribuirea refugiaţilor. Dat fiind că ideea a întâmpinat rezistenţa Grupului Vişegrad (Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia), la un moment dat s-a propus achitarea unei taxe de solidaritate de 250.000 de euro pentru orice refugiat refuzat.

Wikstroem a explicat acum că s-a renunţat la ideea acestei amenzi, din multe cauze. „Niciun grup parlamentar din UE nu ar susţine această iniţiativă, ar fi foarte complicat să se trimită bani în acest mod. În plus, nu cred că trebuie să punem vreun preţ pe capul cuiva”, a argumentat eurodeputata.

În schimb, Wikstroem a cerut serviciului juridic al Parlamentului European să analizeze posibilitatea restricţionării accesului la fonduri UE pentru ţările care nu acceptă refugiaţi.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI