„Operaţiunile sunt în curs de desfăşurare la Graz (sud-est) şi la Viena, mai multe persoane au fost arestate”, a declarat Fritz Grundnig, purtătorul de cuvânt al poliţiei din landul Stiria (sud-est).

Potrivit site-ului cotidianului Kurier, nu mai puţin de 800 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru această operaţiune programată de mult timp. Aceasta vizează, potrivit ziarului, persoane provenite din fosta Iugoslavie suspectate că ar intenţiona să creeze o reţea jihadistă.

În noiembrie 2014, o operaţiune a poliţiei la Viena şi Graz a permis arestarea a 13 persoane care făceau recrutări pentru jihad, între care şi Mirsad Omerovic, de origine bosniacă, condamnat în vară la 20 de ani de închisoare, fiind considerat o figură centrală a jihadismului din Austria.

Potrivit tabloidului Kronen Zeitung, persoanele arestate ar fi încercat să reconstruiască reţelele lui Omerovic, un predicator vienez cunoscut sub numele de „Ebu Tejma”. Publicaţia a afirmat însă că operaţiunea de joi nu are nicio legătură cu arestarea vinerea trecută la Viena a unui austriac de origine albaneză, în vârstă de 17 ani, suspectat că ar fi pregătit un atac jihadist în capitală.

Potrivit Ministerului de Interne, circa 300 de candidaţi la jihad au părăsit sau au încercat să părăsească Austria pentru a lupta în Siria şi Irak, dintre care 50 au fost arestaţi la plecare, circa 40 au fost ucişi şi 90 au revenit în Austria.