O masă de 120.000 de tone de zăpadă s-a prăbuşit de pe munte, la 18 ianuarie, izbind hotelul Rigopiano, de patru stele, cu o viteză de aproximativ 100 de kilometri pe oră. Avalanşa a urmat după mai multe seisme cu magnitudine peste 5 care au zguduit aceeaşi regiune.

Unsprezece persoane au supravieţuit, între care patru copii şi două persoane care se aflau în afara hotelului în momentul în care s-a produs avalanşa.
Procurorii italieni desfăşoară o anchetă pentru suspiciuni de neglijenţă şi posibil omor prin imprudenţă în legătură cu decesele din hotel.

Anchetatorii urmează să examineze motivul pentru care apelurile de urgenţă date din hotel au fost subestimate, de ce sosirea unui plug de zăpadă alimentat cu turbină a fost amânată mult timp după producerea avalanşei şi dacă existau şi au fost respectate procedurile de urgenţă.

Anchetatorii cercetează, de asemenea, procesul prin care s-a permis extinderea hotelului, a declarat procurorul de stat Cristina Tedeschini.
Prim-ministrul Paolo Gentiloni a avertizat împotriva tentaţiei de a se găsi un ţap ispăşitor.

Pe vremuri o cabană de munte situată la o altitudine de 1.200 de metri în pitoreştii Munţi Apenini, Rigopiano a fost extins şi tranformat în hotel de patru stele şi spa la începutul anilor 1970.