Adunarea Nord-Irlandeză a fost dizolvată; Urmează alegeri legislative anticipate pe 2 martie

Adunarea Nord-Irlandeză a fost dizolvată; Urmează alegeri legislative anticipate pe 2 martie
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 26.01.2017 17:12
Adunarea Nord-Irlandeză a fost dizolvată în mod oficial joi pentru a deschide calea alegerilor legislative anticipate, programate pentru data de 2 martie şi menite să evite prăbuşirea acordului de împărţire a puterii în această provincie britanică, transmite DPA.

Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, a convocat scrutinul după demisia vicepremierului Martin McGuinness, un politician veteran al Partidul naţionalist nord-irlandez Sinn Fein.

McGuinness a acuzat Partidul Unionist Democratic (DUP), formaţiunea rivală al cărei lider Arlene Foster deţine funcţia de prim-ministru, că nu respectă spiritul acordului politic de împărţire a puterii.

Arlene Foster a fost implicată în aşa-numitul scandal 'bani pentru cenuşă', o schemă energetică controversată în legătură cu care se desfăşoară în prezent o anchetă şi care i-ar putea costa pe contribuabilii nord-irlandezi aproape 500 milioane de lire sterline (609 milioane de dolari).

După demisia lui McGuinness, Sinn Fein a refuzat să desemneze un succesor, declanşând astfel o criză. În Irlanda Nord, guvernarea funcţionează pe baza împărţirii puterii între prim-ministru şi viceprim-ministru.

Această structură de tandem a fost creată prin acordul de pace din 1998, care a pus capăt oficial deceniilor de violenţe între catolici şi protestanţi în Irlanda de Nord.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI