Irak: Mii de persoane strămutate se întorc la Mosul după eliberarea părţii estice a oraşului

Irak: Mii de persoane strămutate se întorc la Mosul după eliberarea părţii estice a oraşului
Sursa: www.agerpres.ro Foto: xinhua.net 25.01.2017 14:54
Mii de persoane care au fugit din Mosul în timpul ofensivei trupelor irakiene au părăsit miercuri taberele pentru persoane strămutate pentru a reveni în oraşul în parte eliberat, au declarat surse oficiale irakiene, relatează AFP.

Potrivit acestora, este vorba despre cel mai important val de persoane strămutate care au revenit în oraş de la declanşarea la mijlocul lunii octombrie a ofensivei asupra ultimului bastion al grupării Stat Islamic (SI) din Irak. În urma ofensivei trupelor irakiene, partea de est a oraşului Mosul a fost eliberată în totalitate.

Potrivit ONU, între 22.000 şi 180.000 de persoane care şi-au părăsit locuinţele din cauza luptelor din şi din jurul oraşului Mosul s-au întors deja acasă.

Autorităţile irakiene au făcut posibil transferul de două ori pe săptămână a persoanelor strămutate din taberele Khazir şi Hasancham.

"Noi organizăm transferul a 500 de familii, circa 2.700 de persoane, către casele lor eliberate. Este cel mai mare val de reveniri", a spus Mustafa Hamid Sarhan, un responsabil al taberei Khazir, situată la sud-est de Mosul.

Cincizeci de autobuze aşteptau persoanele care doreau să se întoarcă în oraşul în parte eliberat.

A fost nevoie de mai mult de trei luni ca forţele irakiene să poată cuceri întreaga parte de est a Mosulului, însă lupta se anunţă şi mai dificilă în partea de vest, mai ales pe străzile înguste ale oraşului vechi, unde jihadiştii sunt mai bine implantaţi ca în est.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI