Iohannis: Avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor

Iohannis: Avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor
Sursa: jurnal.md Foto: ziare.com 25.01.2017 14:19
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat astăzi în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că este nevoie de societăţi democratice, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor.

„Avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate, de societăţi în care principiul cooperării loiale şi constructive între instituţiile democratice funcţionează ireproşabil. Într-o societate democratică, critica normală exercitată de opoziţie nu poate fi văzută ca element distructiv şi nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic. Este doar o parte — la fel de legitimă ca efortul şi activitatea majorităţii — a unui sistem democratic liberal sănătos, de care cu toţii avem nevoie dacă dorim să gestionăm cu succes actualele provocări ale prezentului”, a declarat şeful statului român la APCE.

Totodată, Iohannis amintit că pe 6 aprilie, împreună cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, va inaugura la Bucureşti o Conferinţă Internaţională organizată în colaborare cu Comisia de la Veneţia cu privire la Rolul majorităţii şi al opoziţiei într-o societate democratică.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI