Organizaţia cu sediul în SUA a reacţionat astfel la informaţiile apărute marţi conform cărora 25 de afgani au fost expulzaţi din Germania la Kabul.

„A vorbi despre un Kabul „sigur” este o acoperire firavă pentru ceea ce guvernele occidentale nu vor să recunoască. Afganistanul nu este o poveste de succes. Este în pragul unei crize umanitare”, a spus Patricia Gossman, cercetător pentru HRW în Afganistan.

Afganii expulzaţi din Germania au constituit al doilea grup de persoane trimise înapoi în Afganistan după semnarea unui acord în octombrie între Berlin şi Kabul.

HRW susţine că Uniunea Europeană a presat guvernul de la Kabul să semneze acordul pentru a expulza zeci de mii de afgani ale căror cereri de azil au fost respinse.

„Deşi Germania nu este singură în încercările de accelerare a expulzărilor de solicitanţi de azil respinşi, ea a acţionat foarte rapid, ignorând pericolele”, a precizat organizaţia.

Conform unui raport recent al ONU privind victimele civile, atacurile talibanilor şi ale altor insurgenţi în 2016 care au avut ca ţinte demonstranţi civili şi centre educaţionale şi religioase, precum şi instituţii media „au fost cele mai sângeroase de după 2001”.

Din ianuarie şi până în septembrie anul trecut, ONU a înregistrat peste 2.500 de morţi şi peste 5.800 de răniţi în rândul civililor.