Mike Pompeo, congresmen republican, este al treilea membru al administraţiei Donald Trump care a fost confirmat în post.

Noul şef al serviciului de spionaj, în vârstă de 53 de ani, a primit 66 de voturi pentru şi 32 împotrivă, sprijinindu-se de o puternică susţinere din partea adversarilor săi democraţi din Senat.

„Va fi un excelent director al CIA”, a salutat Paul Ryan, omul puternic al Congresului american care l-a felicitat printr-un mesaj pe Twitter pe colegul său din Camera Reprezentanţilor.

Un mare număr de senatori democraţi i-au apreciat cunoştinţele profunde din domeniul serviciilor de informaţii, în special în domeniul securităţii cibernetice.

Mike Pompeo „s-a angajat să respecte legea privind tortura şi a promis să prezinte o analiză obiectivă a respectării de către Iran a acordului privind programul nuclear”, a subliniat senatoarea democrată Dianne Feinstein, vicepreşedinta comisiei pentru serviciile de informaţii.

În paralel, comisia pentru politică externă a Senatului SUA a aprobat luni desemnarea de către Donald Trump a lui Rex Tillerson, fost director general al concernului ExxonMobil, la conducerea Departamentului de Stat, în pofida opoziţiei democraţilor.

Senatorii din comisie au votat cu 11 la 10 în favoarea sa, toţi republicanii aprobându-l, iar democraţii respingând în bloc desemnarea lui. Plenul Senatului urmează să voteze pentru a finaliza această numire la o dată care va fi stabilită ulterior.