Prima fotografie a ceremoniei de învestire a unui preşedinte american a fost realizată în urmă cu 160 de ani

Prima fotografie a ceremoniei de învestire a unui preşedinte american a fost realizată în urmă cu 160 de ani
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 23.01.2017 06:27
Ceremonia învestirii celui de-al 45-lea preşedinte american a fost imortalizată cu aparate foto profesionale de ultimă generaţie sau cu dispozitivele de filmat încorporate smartphone-urilor ajutate de softuri avansate de modificare a proprietăţilor imaginii. În urmă cu aproape 160 de ani, când Capitoliul era încă în construcţie, prima fotografie cunoscută public până în prezent a ceremoniei de învestire a unui preşedinte american a fost realizată prin tehnica plăcii umede, scrie digitaltrends.com.

Fotografia, distribuită public iniţial de cotidianul Time, a fost realizată la 4 martie 1857 la învestirea celui de-al 15-lea preşedinte american James Buchanan, ceremoniile de învestire ale preşedinţilor americani s-au desfăşurat la data de 20 ianuarie din anul 1937.

Fotograful John Wood a folosit tehnica plăcii umede pentru realizarea imaginii, metodă care era folosită de numai şase ani, la acea dată fiind considerată o tehnică revoluţionară.

Wood lucra de fapt pentru arhitectul Capitoliului şi fusese angajat de inginerul şi generalul de armată Montgomery C. Meigs care a supervizat construcţia unor porţiuni importante ale Capitoliului, sediul Poştei Generale şi Apeductul Washington. John Wood avea ca principală sarcină fotografierea desenelor arhitecturale astfel încât să fie uşor de reprodus. Pentru realizarea muncii sale, el avea o cameră întunecată mobilă, similar unui studio foto pe roţi, pentru developarea fotografiilor.

Potrivit cotidianului Time, inginerului Montgomery C. Meigs i s-a cerut construirea unei platforme pentru desfăşurarea ceremoniei de învestire a lui James Buchanan, iar acesta a construit înca una în partea de est a Capitoliului pentru ca John Wood să fotografieze întregul eveniment. Pentru că tehnica plăcii umede avea nevoie de expunere lungă, în imaginea realizată de Wood mulţimea care se mişcă apare estompată, în timp ce participanţii care stăteau pe scaune, pe platformă, sau în picioare, dar care nu s-au mişcat în timpul fotografiei, se văd clar.

James Buchanan a fost ultimul preşedinte american înainte de declanşarea războiului civil, la doar o lună de zile de la încheierea mandatului său, în timpul lui Abraham Lincoln.

Ca urmare a declanşării războiului civil, lui John Wood i s-a cerut să se ocupe de reproducerea hărţilor pentru generalul George McClellan, încheie digitaltrends.com.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI