Rumen Radev a fost învestit oficial preşedinte al Bulgariei

Rumen Radev a fost învestit oficial preşedinte al Bulgariei
Sursa: jurnal.md Foto: ap.com 22.01.2017 18:01
Generalul bulgar Rumen Radev, câştigătorul alegerilor prezidenţiale desfăşurate pe 13 noiembrie, a fost duminică învestit oficial ca preşedinte al Bulgariei în urma unei ceremonii militare care s-a desfăşurat în centrul capitalei Sofia, după ce săptămâna trecută el a depus jurământul în cadrul unei prime ceremonii la Parlament, consemnează agenţia EFE.

Fost comandant al Forţelor Aeriene bulgare, Rumen Radev şi-a întrerupt cariera militară pentru a candida la preşedinţie, susţinut de Partidul Socialist. El a învins-o în alegeri pe candidata conservatorilor, Ţeţka Ţaceva, sprijinită de premierul Boiko Borisov, acesta din urmă dându-şi demisia după alegeri.

Conform ceremonialului din Bulgaria, preşedintele a fost învestit cu onoruri militare. Mandatul lui Radev va avea cinci ani, dar el se anunţă agitat încă din primele zile, întrucât prima măsură pe care va trebui să o ia este dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor legislative anticipate — probabil pentru luna martie—, în încercarea de a soluţiona criza provocată de demisia guvernului Borisov, rămas deocamdată interimar.

Într-o declaraţie dată după încheierea ceremoniei de duminică, Radev a enunţat printre principalele probleme ale Bulgariei erodarea democraţiei, corupţia şi percepţia că justiţia este absentă, precum şi inegalităţile în creştere dintre bogaţi şi săraci.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI