FOTO

Mii de români protestează faţă de proiectele privind graţierea şi amnistia; Klaus Iohannis participă la manifestaţia din centrul Bucureştiului

Mii de români protestează faţă de proiectele privind graţierea şi amnistia; Klaus Iohannis participă la manifestaţia din centrul Bucureştiului
Sursa: jurnal.md Foto: Inquam Photos / Liviu FLorin Albei 22.01.2017 18:34
22:50
Update

România, cuprinsă de proteste de amploare: Zeci de mii de oameni şi-au arătat nemulţumirea faţă de proiectele privind graţierea şi amnistia; Manifestanţii au cerut demisia Guvernului

Protestul din Bucureşti faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului român privind graţierea şi modificarea codurilor penale, la care au participat peste 28.000 de oameni, s-a încheiat.

Manifestanţii au protestat mai bine de patru ore. Acţiunea de protest, care a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au mers în marş în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi, scrie news.ro.Proteste similare au fost organizate şi alte zeci de oraşe din România. Circa 200 de arădeni au protestat duminică seara împotriva proiectelor de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificare a codurilor penale. Manifestanţii au afirmat că vor urmări în continuare intenţiile Guvernului, urmând să se organizeze din nou pentru a protesta dacă acesta va continua demersurile privind adoptarea proiectelor respective.

La Timişoara au protestat aproximativ 3.000 de persoane. Oamenii şi-au arătat nemulţumirea faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codurilor penale, fără să fie incidente.

Peste 1.500 de persoane au protestat la Iaşi faţă de ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Protestul, care s-a desfăşurat în Piaţa Unirii, a durat aproximativ trei ore, timp în care manifestanţii au scandat lozinci împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, şi au cerut demiterea premierului Grindeanu şi a ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

Alţi 800 de români au manifestat în faţa Prefecturii Braşov, faţă de proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codurilor penale. Participanţii la protest, tineri şi vârstnici, au scandat lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a lui Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor, cerând demisia Guvernului.

„DNA să vină să vă ia!”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, „Ruşine, ruşine să vă fie!”, „România, trezeşte-te!”, „Jos Tăriceanu!”, au fost lozincile scandate de protestatari.

Aproximativ o mie de persoane au participat la un marş spontan în Constanţa, în urma unui apel lansat pe Facebook. Protestul a debutat ca un miting civic, în faţa Prefecturii Constanţa, în jurul orei 17:30, reunind câţiva tineri. După mai bine de o oră, în faţa palatului administrativ se adunaseră circa 300 de persoane care fluturau steaguri tricolore, scandau şi afişau lozinci precum: „Vrem Justiţie nu corupţie”, „Hoţii la puşcărie”, „DNA să vină să vă ia”, „În democraţie hoţii stau la puşcărie”, „Afară, afară cu mafia din ţară”.

Agerpres mai scrie că zeci de persoane s-au adunat la Alba Iulia, în parcul din faţa Instituţiei Prefectului, pentru a protesta faţă de proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea. De la Palatul Administrativ, oamenii au plecat spre cartierul Cetate, trecând şi prin faţa sediului PSD Alba, unde au scandat „DNA — să vină să vă ia”.

Zeci de români s-au adunat, duminică seară, la Ceasul cu Flori din centrul municipiului Târgu Mureş, pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă pentru modificarea Codurilor penale şi graţierea unor pedepse. Protestatarii s-au plimbat aproximativ o oră şi jumătate în jurul Ceasului cu Flori şi au scandat „Fără amnistie!” şi „România liberă!”.

Şi peste o sută de suceveni au protestat, duminică, în faţa Palatului Administrativ. Protestatarii au venit cu cartonaşe roşii simbolice şi cu pancarte pe care erau scrise mesaje antiguvernamentale cum fi „Guvernaţi, nu graţiaţi”, „Legea graţierii e ruşinea ţării”, „Justiţie, nu corupţie”, „Vă vedem” şi au scandat „DNA să vină să vă ia”, „Vrem puşcării, nu amnistii” sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.

Aproximativ 200 de persoane au protestat, duminică, la Piatra Neamţ, faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, scrie sursa.

Câteva sute de persoane au protestat, duminică seara, paşnic, pe platoul din faţa Prefecturii Galaţi. „Au mituit cetăţeanul cu 200 de lei la salariu şi în rest vor să facă exact ce vor ei, vor să modifice, să poată fura nestingheriţi. După patru ani când nu vor mai fi să nu-i mai lege nimeni, nu domnule, pentru că aşa era legea. Păstrăm regulile jocului pentru toată lumea, eu acum când ajung la putere schimb şi nu mai pot fi atins, nu-i corect”, a spus Adrian, un tânăr protestatar.

Două sute de persoane au mărşăluit duminică seară din centrul municipiului Ploieşti până în Piaţa „Mihai Viteazul” şi înapoi, acestea protestând faţă de proiectele privind modificările din justiţie şi cerând stoparea corupţiei.

Şi în faţa Instituţiei Prefectului-Judeţul Maramureş din municipiul Baia Mare a fost organizat un protest.

Alte 100 de persoane au protestat la Piteşti faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Aproape 3.000 de sibieni protestează în centrul oraşului. O acţiune de protest a fost organizată şi la Cluj-Napoca, unde aproximativ 2.000 de persoane şi-au arătat nemulţumirea faţă de iniţiativele legislative. 

20:40
Update

Protestul de amploare de la Bucureşti: Manifestanţii au ajuns la sediul PSD din Kiseleff; În stradă au ieşit 28.000 de români

Manifestanţii au ajuns la sediul PSD din Kiseleff. Se scandează „DNA vine să vă ia”. Sunt circa 28.000 de participanţi la marşul din Bucureşti, relatează digi24.ro.

Iniţial, jandarmii au încercat să le blocheze accesul, dar apoi i-au lăsat să intre pe şoseaua Kiseleff.

Până acum nu s-au înregistrat incidente.

20:18
Update

20 de mii de români protestează la Guvern faţă de proiectele privind graţierea şi amnistia; Manifestanţii strigă „La închisoare, nu la guvernare!”

Numărul protestatarilor continuă să crească. 20.000 de oameni protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, scrie digi24.ro.

Manifestanţii strigă „La închisoare, nu la guvernare”, „Hoţii”, „Demisia”, „PSD - ciuma roşie”.
 
„Vreau să împiedicăm adoptarea ordonanţei privind graţierea şi a celei de modificare a Codului penal, pentru că, în primul rând, aceste chestiuni nu se stabilesc prin ordonanţă, este neconstituţional. Iar în al doilea rând, sunt făcute cu dedicaţie pentru hoţii pe care îi apără pesediştii care sunt printre ei”, a spus unul dintre oamenii veniţi în Piaţa Victoriei pentru news.ro.
 

19:34
Update

Manifestaţia de amploare de la Bucureşti: 16.000 de protestatari participă la marşul împotriva graţierii şi amnistiei; „În democraţie, hoţii stau la puşcărie!”

Primii manifestanţi au ajuns în Piaţa Victoriei. La protest participă în acest moment circa 16.000 de oameni, iar coloana de manifestanţi continuă să se îndreapte spre Guvern, scrie digi24.ro.

Manifestanţii au parcurs traseul de la Piaţa Universităţii, blocând bulevardul Magheru pe sensul spre Piaţa Romană. Coloana de oameni, al căror număr a continuat să crească, a acoperit toată lungimea bulevardului, notează news.ro.

Pe traseu, oamenii - care au pancarte, steaguri tricolore, fluiere şi vuvuzele - au scandat „PSD, ciuma roşie”, „Jos Guvernul”, „DNA să vină să vă ia”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.

Protestatarii au plecat în jurul orei 18:30 din Piaţa Universităţii, după ce acolo a ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat şi i-a fost scandat numele.

19:11
Update

Protestul de amploare de la Bucureşti: Peste 10.000 de manifestanţi merg în marş spre Palatul Victoria; Oamenii scandează „Corupţia ucide!”

Protestatarii adunaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, nemulţumiţi de modificările care ar urma să fie aduse legislaţiei penale, au plecat în marş spre Palatul Victoria, numărul lor ridicându-se la aproximativ 10.000, scrie agerpres.ro.

Acestora li s-a alăturat şi preşedintele român Klaus Iohannis. El a mers o perioadă cu mulţimea, timp în care protestatarii strigau „Iohannis e cu noi”. Ulterior, preşedintele s-a urcat în maşină, s-a deplasat pe bd. Magheru, după care a coborât din nou, a intrat în mulţimea de protestatari şi i-a salutat.
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, nu s-au înregistrat incidente.

Mulţimea a mai scandat „Corupţia ucide”, „Colectiv”, „Jos Ciorbea!” şi „Dragnea nu uita România nu e a ta”.

Pe pancarte au fost scrise mesaje precum „Bucureştiul cere fără graţiere”, „Dacă îi graţiază cine va mai scrie cărţi?”.

Noi proteste în România faţă de proiectul ordonanţei privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Oamenii şi-au dat întâlnire în Piaţa Universităţii din Bucureşti, de unde vor porni în marş spre Guvern. Manifestanţi au ieşit în stradă şi în alte oraşe mari, scrie digi24.ro.

Totodată, digi24.ro scrie că la mitingul din Bucureşti participă circa 10.000 de persoane.

La protestul din Piaţa Universităţii a ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis.„Protestez faţă de legile amnistiei şi graţierii, ordonanţelor. În primul rând, sunt luate pe fugă, prin OUG şi nu prin Parlament şi nu consider că este normal să fie amnistiate anumite persoane. Cu siguranţă sunt în folosul politicieni. Guvernanţii să guverneze pentru oameni nu pentru ei”, a menţionat un manifestant.

„Protestez pentru legile care se dau numai în folosul politicienilor. Nu se dă nimic să ne dezvoltăm pe 10-15-20 de ani. Vor să îi graţieze pe toţi care au furat. Legea graţierii e făcută în favoarea lor. Cică sunt puşcăriile pline. Pai cât să graţieze că să fie goale. Suntem cu ochii pe ei”, a spus un protestatar.Potrivit Mediafax, protestele au început în ţară după ce Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI