Călătoriile periculoase ale imigranţilor prin partea centrală a Mării Mediterane, din care 90% au ca punct de plecare Libia, au atins în 2016 un nivel record, iar statele europene încearcă să se protejeze în faţa unui nou aflux masiv în primăvară.

Potrivit unor surse diplomatice, operaţiunea navală Sophia împotriva traficanţilor, lansată în 2015 în Mediterana de către UE, a permis salvarea de vieţi, dar a putut de asemenea constitui „un factor de atracţie” pentru imigranţi, care au mizat pe salvarea pe mare de către navele europene şi pe imposibilitatea de a fi respinşi.

În ceea ce priveşte proiectul de extindere a misiunii Sophia în apele libiene, acest pare dificil de pus în aplicare, surse diplomatice evidenţiind absenţa unei autorităţi unice cu care să se poată discuta în Libia.

"În absenţa unei astfel de posibilităţi, obiectivul operaţional al UE pe termen scurt ar putea fi crearea unei „linii de protecţie” mult mai apropiată de porturile de origine", în apele teritoriale libiene, conform unui „document de reflecţie” înaintat de Malta statelor membre ale Uniunii Europene.

Această „linie de protecţie” s-ar face "cu forţele libiene ca operatori de primă linie, dar cu un sprijin european puternic şi de durată", se arată în document, care vizează pregătirea unui summit european prevăzut pentru 3 februarie în Malta, reuniune la care migraţia va constitui una dintre principalele teme, alături de Brexit.

Sprijinul european s-ar traduce în special printr-o consolidare a misiunii europene de instruire a gărzii de coastă libiene, începută la sfârşitul lunii octombrie.

Statele europene ar urma să se asigure că imigranţii interceptaţi în apele libiene de garda de coastă a ţării vor fi „debarcaţi” în Libia în „condiţii corespunzătoare”, prin respectarea dreptului internaţional, se subliniază în documentul preşedinţiei malteze a Consiliului UE.

Documentul sugerează de asemenea "examinarea aprofundată" a operaţiunilor ONG-urilor în Mediterana, acuzate de unii că încurajează imigranţii să încerce să traverseze marea.

Guvernul maltez a făcut deja apel la UE să angajeze un dialog cu Libia pentru a evita un aflux „fără precedent” al imigranţilor în primăvară, invitând guvernele să se inspire din acordul privind migraţia încheiat de UE cu Turcia în martie 2016.

Acest acord controversat a permis frânarea în mod drastic a afluxului de imigranţi pe coastele Greciei, în timp ce sosirile pe coastele italiene au atins un nivel record anul trecut, de peste 180.000.