Comisarul european pentru migraţie, în Grecia pentru a calma nemulţumirile din insule în faţa valului de migranţi

Comisarul european pentru migraţie, în Grecia pentru a calma nemulţumirile din insule în faţa valului de migranţi
Sursa: www.agerpres.ro Foto: AP 20.01.2017 16:10
Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a depus eforturi vineri, la Atena, pentru a calma nemulţumirile crescânde din insulele greceşti din Marea Egee în faţa celor peste 15.000 de refugiaţi şi migranţi comasaţi acolo.După o vizită efectuată joi în insula Lesbos, unde se află cei mai mulţi dintre migranţi, comisarul grec l-a primit la Atena pe primarul acesteia şi pe cei ai altor insule aflate în prima linie a valului de migranţi: Samos, Chios, Kos şi Leros.

Afirmând că le-a auzit 'îngrijorările', el i-a asigurat de sprijinul Comisiei Europene, dar i-a şi presat să dezvăluie, în cooperare cu guvernul, 'provocarea europeană şi naţională' pe care o reprezintă afluxul de migranţi. El a anunţat că i-a invitat să vină în viitorul apropiat la Bruxelles pentru a discuta despre problemă.

Dimitris Avramopoulos a pledat pentru deschiderea de noi locuri de găzduire a migranţilor, prevăzute de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU şi 'deja finanţate' de Comisie.

„Am convenit că imaginile de săptămâna trecută nu trebuie să se repete”, a insistat el.

Vizita comisarului european intervine după ce un val de frig s-a abătut asupra Greciei şi a relansat polemica despre situaţia grea în care se află refugiaţii şi migranţii adunaţi pe insule, în virtutea pactului UE-Turcia, care prevede în principiu retrimiterea lor în ţara vecină. 

Pe fondul imaginilor care îi arată pe refugiaţi tremurând de frig în zăpadă, numeroase organizaţii umanitare au denunţat lipsa de acţiune a autorităţilor greceşti şi europene.

A urmat un conflict între guvernul de la Atena, care intenţionează să construiască noi centre de primire în insule, şi autorităţile locale, care cer transferuri masive ale refugiaţilor spre Grecia continentală. Atena a declarat că a renunţat la această soluţie în faţa opoziţiei partenerilor europeni, îngrijoraţi de reluarea afluxului de migranţi pe Marea Egee, aflux pe care acordul UE-Ankara l-a redus considerabil.

Disperarea, atât a refugiaţilor, cât şi a locuitorilor în faţa acestei situaţiei provoacă în mod regulat tensiuni în insule, implicând în mod recurent formaţiunea neonazistă Zorii Aurii.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI