El a fost plasat duminică în detenţie provizorie pentru "finanţare a terorismului", infracţiune pasibilă de pedepse situate în 6 luni şi 10 ani de închisoare, care acoperă atât acţiunea de a furniza, cât şi pe cea de a solicita bani pentru un atentat.

Potrivit Parchetului din Sarrebruck (vest), investigaţiile nu au dezvăluit nicio "pregătire concretă" a unui atac, astfel că această calificare penală nu a fost reţinută contra suspectului, solicitant de azil sosit în Germania în 2014.

În schimb, ancheta a dezvăluit schimburi de informaţii, pe mesageria criptată Telegram, între acest bărbat şi un corespondent sirian "pe care îl ştia în măsură să obţină de la SI bani pentru finanţarea terorismului".

Suspectul cerea 180.000 de euro pentru a "furniza şi pregăti" mai multe camioane umplute cu explozivi, a le îndrepta spre mulţime şi a ucide un mare număr de "nemusulmani", explică Parchetul.

Urmau să fie organizate atacuri "în Germania, Franţa, Belgia şi în Olanda", precizează poliţia într-un comunicat distinct, afirmând la rândul său că este vorba de un scenariu "foarte departe de a fi concretizat".

În mesajele către corespondentul său, bărbatul justifica suma cerută evaluând la 22.500 de euro un camion şi afirmând că fiecare vehicul ar trebui să conţină câte 400-500 kg de explozivi.

Avertizată de un informator, poliţia criminală federală a alertat vineri poliţia landului Sarre, care l-a arestat pe suspect sâmbătă, la domiciliul lui, în cartierul Burbach de Sarrebruck, în jurul orei locale 04:00.

Percheziţiile la locuinţa lui nu au dezvăluit "niciun element în sprijinul unei ameninţări concrete în timpul evenimentelor de Anul Nou", potrivit aceleiaşi surse.

Un bărbat, probabil tunisianul Anis Amri ucis de poliţia italiană la 23 decembrie, a intrat la 19 decembrie cu un camion furat în mulţimea adunată la un târg de Crăciun de la Berlin, ucigând 11 oameni. El l-a ucis şi pe şoferul polonez al camionului. Anchetatorii continuă să caute eventuali complici ai autorului.