La două luni după legislativele din 29 octombrie, negocierile au loc între trei formaţiuni de dreapta şi de centru, Partidul Independenţei (conservatori, eurosceptici), Partidul Reformei şi Partidul pentru un Viitor Luminos (mai favorabile aderării la UE).

Presa islandeză a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că aceste trei partide vor înscrie referendumul asupra UE în programul lor de guvernare.

Preşedintele Partidului pentru un Viitor Luminos, Ottarr Proppe, a confirmat indirect, luni, această informaţie pentru cotidianul Frettabladid. "Cred că presa a fost mai eficientă ca mine în acest week-end în a obţine informaţii. Nu am semnat programul de guvernare, discutăm asupra lui. Am înregistrat un anumit acord asupra unor idei, inclusiv asupra acesteia", a declarat el.

Islanda şi-a înaintat candidatura pentru aderare la UE în 2009, în timpul unei guvernări de stânga. În 2013, succesorul său de centru-dreapta, din care făcea parte şi Partidul Independenţei, a promis să organizeze un referendum pentru a stopa acest proces, însă în 2015 acest guvern a retras candidatura islandeză fără nicio consultare populară.