Caid Essebsi „a decis să prelungească cu o lună măsura stării de urgenţă, în data de 17 ianuarie”, a precizat preşedinţia tunisiană.

Precedenta prelungire, pentru o durată de trei luni, fusese decisă pe 19 octombrie 2016.

Măsura acordă puteri excepţionale forţelor de ordine tunisiene şi permite, cel puţin teoretic, decizia de a interzice greve şi reuniuni „de natură să provoace sau să alimenteze dezordinea”, de a închide provizoriu „săli de spectacole şi vânzarea de băuturi” şi chiar de a „lua orice măsură pentru a asigura controlul presei şi al publicaţiilor de orice natură”.

Starea de urgenţă a fost în vigoare fără întrerupere după atacul sinucigaş de pe principalul bulevard din Tunis, din 24 noiembrie 2015, contra unui autobuz în care se aflau membrii gărzii prezidenţiale. În acest atentat, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), au murit 12 militari.

Alte două atacuri comise de SI avuseseră loc în lunile anterioare la Muzeul Bardo din Tunis şi în staţiunea Sousse, 60 de persoane fiind ucise.

Autorităţile anunţă aproape săptămânal neutralizarea unor 'celule teroriste' în Tunisia, unde în ultimele luni nu a mai avut loc vreun atentat de amploare.

Grupări jihadiste, cu legături cu SI sau Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), rămân totuşi active în zona muntoasă din vestul Tunisiei.