Cabinetul a aprobat propunerea în acest sens înaintată de ministrul de interne Thomas de Maiziere. Pentru a deveni definitivă, ea mai trebuie aprobată de preşedintele Joachim Gauck.

Potrivit unui sondaj Stern-RTL, publicat miercuri, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel este creditată cu 38% din intenţiile de vot (+1 punct procentual faţă de săptămâna anterioară), iar Partidul Social-Democrat (SPD), partener în marea coaliţie de guvernare, cu 21% (+1 punct). În schimb, Alternativa pentru Germania (AfD, populist) scade la 11% (-1), iar formaţiunea Verzii la 9% (-1). La acelaşi nivel faţă de săptămâna precedentă se menţin Die Linke (9%) şi Partidul Liber-Democrat (6%).

Conform anchetei de opinie, Angela Merkel a revenit la cota de popularitate din vara lui 2015, după ce a înregistrat o scădere în urma deciziei cancelarului, în septembrie acelaşi an, de a permite intrarea în ţară a sute de mii de migranţi şi refugiaţi.

Potrivit sondajului, dacă alegerea cancelarului s-ar face prin vot direct, 53% (+3 faţă de săptămâna anterioară) dintre respondenţi ar prefera-o tot pe dna Merkel, procent identic celui consemnat la 26 august 2015.

Prezumtivul ei contracandidat, liderul SPD Sigmar Gabriel, se află mult în urmă, cu doar 15% din opţiuni.

Sondajul a fost realizat în intervalul 9-13 ianuarie, pe un eşantion de 2.503 de persoane, şi are o marjă de eroare de +/—2,5 puncte.