Parchetul turc a cerut până la 142 de ani de închisoare pentru liderul kurd Demirtas

Parchetul turc a cerut până la 142 de ani de închisoare pentru liderul kurd Demirtas
Sursa: www.agerpres.ro Foto: AP 17.01.2017 17:35
Parchetul turc a cerut marţi o pedeapsă de până la 142 de ani de închisoare împotriva lui Selahattin Demirtas, copreşedinte al principalului partid prokurd, acuzat de apartenenţă la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o mişcare interzisă în Turcia.

Parchetul din Diyarbakir (sud-est) a cerut de asemenea până la 83 de ani de închisoare pentru Fiden Yüksekdag, care împreună cu Demirtas conduce Partidul Democratic al Poporului (HDP), potrivit agenţiei Anadolu.
Ei au fost arestaţi în noiembrie împreună cu alţi zece deputaţi, membri ai HDP, a căror imunitate a fost ridicată.

Ei sunt acuzaţi de apartenenţă sau sprijin acordat PKK, care conduce de peste trei decenii o luptă armată pentru a cere mai multe drepturi şi autonomie pentru kurzi. Organizaţia este considerată teroristă de către Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

HDP a negat întotdeauna că ar fi o aripă politică a PKK. Demirtas susţine că este pedepsit pentru că s-a opus proiectului regimului prezidenţial dorit de Recep Tayyip Erdogan.

Violenţele dintre PKK şi Ankara au fost reluate în vara lui 2015 după încălcarea unui acord fragil de încetare a focului menit să pună capăt unui conflict care s-a soldat cu peste 40.000 de morţi din 1984.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI