Reprezentanţii NATO au minimizat orice legătură dintre operaţiunea de desfăşurare a trupelor şi îngrijorările cu privire la agresivitatea Rusiei. Însă, această desfăşurare de trupe coincide cu trimiterea câtorva mii de soldaţi americani în Polonia, Lituania, Letonia, Estoria şi România pentru a calma îngrijorările aliaţilor est-europeni cu privire la agresivitatea Moscovei.

Militarii din tabăra Lejeune, situată în Carolina de Nord, au aterizat luni dimineaţă la ora locală 10.00 (11.00 ora României) pe pista acoperită cu zăpadă a aeroportului Vaernes, situat în apropiere de localitatea norvegiană Trondheim.

Trupele americane vor rămâne pentru cel puţin un an, însă unităţile de puşcaşi marini vor fi înlocuite după completarea unui tur de şase luni în Norvegia.

Un purtător de cuvânt norvegian a explicat că americanii vor fi antrenaţi în tehnică de luptă pentru iarnă în tabăra militară din Vaernes, o localitate situată la aproximativ 1.500 de kilometri de graniţa cu Rusia.

„Pentru primele patru săptămâni vom avea un antrenament de bază pentru iarnă, cum să te descurci cu schiurile şi cum să supravieţuieşti în condiţii artice. Nu are nimic de a face cu situaţia curentă sau cu Rusia”, a declarat Rune Haarstad de la Garda Naţională a Norvegiei.

În martie, puşcaşii marini vor lua parte la exerciţiile militare comune Viking, împreună cu trupele norvegiene şi cu soldaţii din Marea Britanie.
Ambasada Rusiei din Oslo nu a reacţionat în mod imediat la desfăşurarea de trupe americane, dar a condamnat operaţiunea atunci când a fost pentru prima dată anunţată de către NATO.

O purtătoare de cuvânt a ministerului de Apărare de la Oslo a explicat că sosirea puşcaşilor marini nu are nicio legătură cu îngrijorările aliaţilor vizazi de NATO.