Brigada blindată americană urmează să ofere regiunii noi garanţii de securitate în faţa Rusiei. În urmă cu două zile, Moscova a denunţat această operaţiune, pe care a declarat că o consideră o 'ameninţare' pentru securitatea sa.

Salutând sosirea soldaţilor ''celei mai bune şi celei mai puternice armate din lume'', într-o ceremonie de primire oficială desfăşurată la Zagan (vestul Poloniei), premierul polonez Beata Szydlo a calificat-o drept un nou pas în strategia guvernului său ''pentru a garanta securitatea Poloniei şi a regiunii''. 

Sosită de la baza Fort Carson (statul Colorado), 'Brigada de fier', compusă din 3.500 de soldaţi şi blindate, printre care tancuri Abrams, va fi desfăşurată prin rotaţie în alte şase ţări membre ale NATO — Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România şi Ungaria.

Misiunea sa se înscrie în operaţiunea 'Atlantic Resolve', decisă de administraţia Obama după anexarea Crimeii de către Rusia, în primăvara anului 2014.

În discursurile şefei executivului polonez, ambasadorului american Paul James şi ale generalilor americani şi polonezi prezenţi sâmbătă la Zagan, Rusia nu a fost amintită ca sursă a unei potenţiale ameninţări.

În schimb, acest lucru a fost făcut de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, care a amintit de războiul dintre Rusia şi Georgia din 2007, de catastrofa aeriană de la Smolensk din aprilie 2010 în care au murit preşedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, şi alţi zeci de înalţi oficiali polonezi, de conflictul din Ucraina şi de 'agresiuni cibernetice şi politice' contra ţărilor baltice. 

Potrivit ambasadorului Paul James, prezenţa trupelor americane în Polonia ilustrează ''angajamentul ferm al Americii de a-şi respecta angajamentele ce decurg din Tratatul NATO pentru apărarea aliaţilor'' SUA.

Desfăşurarea forţelor americane în Polonia survine cu numai câteva zile înaintea preluării mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, care a lăsat deja să se înţeleagă că ar dori o detensionare a relaţiei cu Rusia.