Reuters: Bashar al-Assad, acuzat pentru prima oară de anchetatori ONU de folosirea armelor chimice

Reuters: Bashar al-Assad, acuzat pentru prima oară de anchetatori ONU de folosirea armelor chimice
Sursa: www.realitatea.net Foto: reuters.com 14.01.2017 06:46
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, este considerat răspunzător de folosirea armelor chimice, pentru prima dată într-un raport oficial ONU. 
Reuters susţine că a consultat în exclusivitate un raport al anchetatorilor internaţional ai Naţiunilor Unite şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ale căror investigaţii identificaseră anterior doar unităţi militare, fără a numi comandanţi sau alte oficialităţi, conform agerpres.ro. 

Este pentru prima dată când cele două organizaţii internaţionale prezintă o listă de persoane legate de mai multe atacuri cu bombe cu clor în Siria, în 2014-2015.

Pe listă figurează şi preşedintele al-Assad, şi fratele mai mic al acestuia, Maher, ceea ce potrivit unei surse a Reuters ar arăta că ordinele de a folosi arme chimice în conflictul civil a venit de la vârf.

Fraţii al-Assad nu au comentat direct afirmaţiile. O oficialitate guvernamentală de la Damasc a afirmat că acuzaţiile de atacuri cu arme chimice "nu au suport real".

Ancheta comună ONU/OIAC cunoscută ca Mecanismul Comun de Investigaţie (Joint Investigative Mechanism — JIM) a fost efectuată de trei experţi independenţi, cu sprijinul unei echipe tehnice şi administrative, pe baza unui mandat al Consiliului de Securitate al ONU.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP