Cei doi suspecţi, identificaţi ca Omar Asim şi Abuliezi Abuduhamiti, au fost arestaţi şi acuzaţi de "apartenenţă la o organizaţie teroristă", de "achiziţie de arme de foc fără autorizaţie" şi de "complicitate la uciderea a 39 de persoane", a raportat în noaptea de vineri spre sâmbătă agenţia de presă Anadolu, citând un procuror.

Potrivit agenţiei, un martor ocular din Konya (sud) l-ar fi văzut pe Asim în compania presupusului atacator din club, a cărui naţionalitate exactă nu a fost confirmată şi care este în continuare dat în urmărire, în pofida unei ample operaţiuni pentru prinderea lui.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a anunţat sâmbăta trecută că presupusul atacator a fost identificat, fără a dezvălui nici numele, nici naţionalitatea lui, în timp ce vicepremierul turc a afirmat că acesta este probabil de origine uigură.

Uigurii sunt turcofoni majoritar musulmani, care locuiesc în mare parte în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, regiune denumită odată "Turkestanul oriental".

Presa din Turcia a evocat existenţa posibilă a unei celule formate din jihadişti originari din Asia Centrală şi a raportat că presupusul atacator, cu nume de război Abou Mohammad Khorassani, s-ar fi instalat în noiembrie la Konya, împreună cu familia sa.

Cel puţin 35 de oameni au fost arestaţi în legătură cu atentatul, potrivit Anadolu.  

În timpul nopţii dintre ani, 39 de oameni, dintre care 27 cetăţeni străini, au fost ucişi într-un cunoscut club din Istanbul, Reina, situat pe malul Bosforului, pe partea europeană a Istanbulului.

Sângerosul atac a fost revendicat de SI, care îi reproşează Turciei, ţară majoritar musulmană, intervenţia sa în Siria şi participarea la coaliţia condusă de Washington împotriva acestei grupări jihadiste în Siria şi Irak.