„Suntem absolut de acord asupra faptului că nu putem să fim divizaţi”, a spus Angela Merkel, într-o conferinţă de presă la Luxemburg, după o întâlnire cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

„Cei 27 trebuie să acţioneze împreună în negocieri, însă mai întâi trebuie să aşteptăm să vedem cum intenţionează Marea Britanie să iasă” din UE, a adăugat ea.

Premierul britanic Theresa May a promis să activeze până la sfârşitul lunii martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care înseamnă startul negocierilor de părăsire a UE.

Celelalte 27 de state membre ale UE refuză să lase Marii Britanii alegerea unui Brexit „a la carte” şi vor să fie ferme în privinţa viitorului acces la piaţa unică, opunându-se ca Londra să poată beneficia de acest lucru dacă nu respectă principiul liberei circulaţii a persoanelor.

„Vrem un acord corect pentru Marea Britanie, însă acest acord corect trebuie să fie inferior apartenenţei (la UE)”, a atras miercuri atenţia premierul maltez Joseph Muscat, a cărui ţară asigură în primul semestru din 2017 preşedinţia UE.

Angela Merkel a salutat de asemenea „eforturile considerabile” ale lui Xavier Bettel în materie de transparenţă fiscală, evidenţiind faptul că economia Marelui Ducat „continuă să prospere” în pofida schimbărilor.

Luxemburgul a adoptat de la 1 ianuarie noi reguli care vizează evitarea anumitor avantaje fiscale abuzive ale multinaţionalelor pe care scandalul „LuxLeaks” le-a pus în lumină, o reformă concepută cu ajutorul Comisiei Europene.

Documente publicate în 2014 de un consorţiu internaţional de jurnalişti a dezvăluit între altele cum anumite companii cu sediul în Luxemburg şi-au redus artificial valoarea taxelor pe care erau nevoite să le plătească, prin aprobarea guvernului.

Angela Merkel va efectua apoi o vizită în Belgia, unde urmează să aibă joi seara, la Bruxelles, un dineu cu premierul Charles Michel, după ce va fi fost primită de Regele Philippe.

Circa 50 de persoane au manifestat joi la amiază împotriva venirii sale în capitala Belgiei, răspunzând la apelul mişcării de extremă-dreapta flamande Voorpost.

Ei au fost ţinuţi de poliţişti la o distanţă de circa 50 de metri de sala de conferinţe unde Angela Merkel urmează să primească, în cursul după-amiezii, diploma de Doctor Honoris Causa decernată de Universităţile Gand şi Louvain, în prezenţa lui Charles Michel.