„Este timpul să mergem mai departe cu o uniune europeană de apărare, care să răspundă ameninţărilor la adresa securităţii", a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale în Lituania, unde Berlinul va conduce un grup de luptă cu rol de descurajare a unei potenţiale agresiuni din partea Rusiei.

Este semnalul clar că şi Germania, principala putere economică a Europei, susţine ideea creării unei armate comune. Săptămâna viitoare, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, este aşteptat să prezinte un plan pentru integrarea militară a ţărilor membre. Se va propune ca armatele naţionale să fie coordonate de la un cartier general european care ar putea fi în Germania. Pe masă va fi şi standardizarea achiziţiilor de armament, astfel încât echipamentele din ţările membre să fie compatibile. Se vorbeşte nu doar despre proiecte militare şi exerciţii comune, ci şi despre un buget comun pentru achiziţia de armament.

Franţa şi Germania agreează de mai multă vreme ideea unei armate comune. De asemenea, şi premierul Italiei pledează pentru o cooperare mai bună în sectorul apărării şi propune măsuri menite să modernizeze rapid armatele europene. Printre acestea sunt: scutirea producătorilor de armament de plata TVA-ului şi oferirea împrumuturilor nerambursabile pentru cercetarea în domeniul apărării. În aceeaşi tabără sunt şi fostele republici sovietice unde Rusia este văzută ca o potenţală ameninţare.