Agenţiile meteorologice din Statele Unite, Europa şi China au înregistrat cutremurul la ora României 3:30 în dimineaţa zilei de vineri. Institutul american de Geofizica şi agenţiile europene au anunţat că acest cutremur a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

Un oficial guvernamental şi agenţia meteorologică sud-coreeană au indicat că cea mai probabilă cauză a acestui cutremur a fost un test nuclear. La Seul a fost convocată de urgenţă o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate.

„Astazi (vineri n.red), în jurul orei 9:30 dimineaţa (ora României 3:30) am detectat un cutremur artifical cu o magnitudine de 5 grade în zona Punggye-ri din Coreea de Nord şi analizăm dacă a fost vorba de un test nucelar," se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de autorităţile militare de la Seul.

Centrul pentru Mişcări Seismice din China a confirmat producerea cutremurului şi faptul că se presupune că ar fi fost cauzat de o explozie. Ministerul chinez al Mediului a început să monitorizeze nivelul radiaţilor la frontiera cu Coreea de Nord, a anunţat televiziunea de stat.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că efectuarea unui nou test nucelar este o acţiune ce nu poate fi tolerată.