În capitala ţării, Brazilia, la câţiva metri de o defilare militară, dar separaţi de o barieră de securitate, aproximativ 2.700 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat împotriva guvernului care intenţionează să pună în aplicare severe tăieri bugetare pentru a face faţă celei mai grave recesiuni economice cu care s-a confruntat ţara în ultimele decenii.

Agitând bannere pe care se putea citi „Afară, Temer!" sau „Alegeri acum!", manifestanţii s-au îndreptat apoi spre sediul Parlamentului. Manifestaţii similare au fost organizate şi în alte oraşe ale Braziliei, în special la Rio de Janeiro şi Sao Paolo.

Protestatarii, la fel ca Dilma Rousseff de-a lungul procedurii, au denunţat destituirea ca fiind o „lovitură de stat" pusă la cale de opoziţia de dreapta şi de Michel Temer, fost vicepreşedinte al ţării.

Printre fluierăturile şi strigătele mulţimii, dar şi în aplauzele unei părţi a publicului, preşedintele a inaugurat sărbătoarea naţională pe artera centrală din Brasilia, însoţit de soţia sa, Marcela, şi mai mulţi miniştri.

Ulterior, Michel Temer s-a deplasat la Rio de Janeiro la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice. Pe stadionul Maracana, mii de persoane au strigat „Afară, Temer!", cum s-a întâmplat şi la 5 august cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice.

La Sao Paolo, capitala economică a Braziliei, au fost aproximativ 10.000 de manifestanţi, potrivit organizatorilor. Poliţia nu a comunicat niciun fel de date.

În timp ce ţara a sărbătorit împlinirea a 194 de ani de la proclamarea independenţei, noul preşedinte a încălcat tradiţia şi nu a defilat în Rolls Royce-ul decapotabil din anii 1950. De asemenea, Michel Temer nu a purtat nici eşarfa prezidenţială.

Sărbătorirea zilei naţionale a avut loc la o săptămână după destituirea istorică a fostei preşedinte, Dilma Rousseff, membră a Partidului Muncitorilor (PT), îndepărtată de la putere de Senatul care a găsit-o vinovată că a manipulat fondurile publice pentru a ascunde amploarea crizei.

Dilma Rousseff, aleasă în 2010 şi realeasă la limită în 2014, a fost huiduită de mulţime cu ocazia defilării din 2015, reaminteşte AFP.