Cu vânturi de până la 150 de kilometri pe oră, potrivit centrului american de monitorizare a uraganelor (National Hurricane Center, NHC) uraganul Newton a lovit staţiunea balneară Los Cabos înainte de a se îndrepta spre oraşul turistic Loreto care are 17.000 de locuitori.

În Los Cabos se află 14.000 de turişti care sunt adăpostiţi în condiţii de siguranţă în hoteluri, a declarat pentru AFP directorul Protecţiei Civile din acest oraş, Marco Antonio Vrzquez.

Mai mulţi copaci şi acoperişuri au fost dărâmate, conform aceleiaşi surse.

Potrivit celor mai recente rapoarte, uraganul Newton a provocat numai pagube minore infrastructurii, a declarat pe Twitter preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, adăugând că nu au fost raportate victime.

În luna septembrie 2014, staţiunea Los Cabos, cunoscută pentru plajele sale şi pentru viaţa de noapte, a fost lovită puternic de uraganul Odile, soldat cu şase decese şi pagube materiale semnificative.

NHC a indicat că actualul uragan Newton va slăbi lent din intensitate pe măsură ce se va apropia de nordul statului, dar vor mai persista încă "vânturi violente şi ploi puternice".

Coordonatorul Serviciului de Protecţie Civilă din Mexic, Luis Felipe Puente a făcut apel la populaţie pe Twitter să nu iasă din locuinţe dacă nu este necesar.

Guvernul statului Baja California a declarat stare de urgenţă şi a deschis mai multe adăposturi care pot găzdui 16.000 de persoane. Toate zborurile spre Baja California au fost anulate de luni noapte iar şcolile au fost închise.

În timp ce vânturile au încetinit uşor marţi la amiază, la 130 kilometri pe oră, depresiunea atmosferică va continua să avanseze slăbind uşor în intensitate în următoarele 24 de ore, potrivit previziunilor NHC citate de AFP.

Se estimează că Newton va rămâne un uragan de categoria 1, urmând ca pe măsură ce va scădea în intensitate să fie retrogradat la rangul de furtună tropicala, notează agenţia de presă DPA.

Este de aşteptat ca uraganul Newton să se îndrepte spre statul Sonora din Mexic în dimineaţa zilei de miercuri, înainte de a se muta în sud-vestul SUA însoţit de o creştere puternică a vitezei vântului şi a debitului ploilor torenţiale, mai scrie DPA.

Pe parcursul ultimei săptămâni, cel puţin trei persoane au fost ucise în statul Chiapas (sudul Mexicului), în urma ploilor abundente cauzate de uraganul Newton, aminteşte AFP.

Ploile au provocat daune unui număr de peste 70 de case şi şcoli din statul Guerrero (sudul Mexicului). Aproximativ 200 de persoane blocate de creşterea bruscă a apelor au fost evacuate pe calea aerului la Acapulco, pe coasta de sud-vest.

Ploile torenţiale abătute asupra regiunii sâmbătă dimineaţa au declanşat, de asemenea, 33 de alunecări de teren în aceste zone.

În septembrie 2013, impactul aproape simultan a două uragane, Ingrid şi Manuel, s-a soldat cu 157 de decese în statul Guerrero, dintre care 50 de persoane au fost îngropate de vii într-o alunecare de teren din oraşul La Pintada, mai notează AFP.