Shenfu este un oraş construit într-o provincie din nord-estul Chinei. Acum un deceniu, zona se dezvolta cel mai rapid. Era centrul industriei grele din ţară şi oamenii veneau aici pentru că găseau locuri de muncă. Aşa că autorităţile s-au gândit că e nevoie de noi spaţii de locuit. Creşterea economică însă nu a ţinut pasul, iar Shenfu a rămas un oraş de blocuri goale, cu uşi ferecate.

O altă ciudăţenie absolută în China sunt oraşele care copiază în cele mai mici detalii metropolele lumii. Există un Milano sau un Paris al Chinei.

În localitatea Tianducheng din estul Chinei, casele au fost construite în stil parizian. Nu lipseşte nici Turnul Eiffel într-o variantă mai mică. Din când în când, oraşul se animă câteva ore când apare un alai de nuntă. E vestit printre miri, care vin aici pentru fotografii de nuntă în decor parizian. Puţinii oameni care trăiesc în Parisul chinezesc sunt rupţi, parcă, din poveste.

Deşi au deja numeroase localităţi pustii, chinezii tot mai construiesc. Într-o provincie din sudul ţării se lucrează la scară mare, uriaşă, de-a dreptul. Cel mai mare oraş-fantomă al ţării este Kangbashi, situat în nordul Chinei.