Bombele neexplodate au dus la moartea a peste 20.000 de persoane în Laos începând din anii '70.

Asistenţa, care va fi folosită pentru a finanţa un studiu naţional şi un proiect de dezamorsare împreună cu guvernul de la Vientiane în următorii trei ani, a fost anunţat de Obama în timpul unei întâlniri cu preşedintele din Laos, Bounnhang Vorachit.

Vorachit „a salutat angajamentul neîntrerupt al guvernului american de a curăţa armamentul neexplodat, de a asista victimele, de a preveni viitoare incidente soldate cu victime şi de a dezvolta capacitatea locală de a garanta sustenabilitatea acestei activităţi", se arată într-o declaraţie comună.

Cei doi lideri au mai spus de asemenea că "profunda cooperare în rezolvarea chestiunilor privind moştenirea din timpul războiului a permis ambelor ţări să dezvolte o relaţie care priveşte spre viitor".

În ultimii 20 de ani, SUA au contribuit cu peste 100 de milioane de dolari pentru a sprijini programele de dezamorsare a bombelor neexplodate, care au ajutat la reducerea numărului de victime de la peste 300 pe an la mai puţin de 50.

În timpul Războiului din Vietnam, avioanele de luptă americane au lansat cel puţin 270 de milioane de bombe în satele şi zonele rurale din Laos în încercarea de a bloca rutele de alimentare pentru armata Vietnamului de Nord.

Aproximativ 80 de milioane de bombe nu au fost detonate şi mai puţin de 1% nu au fost dezamorsate, conform unei organizaţii non-guvernamentale din SUA, Legacies of War.

Barack Obama a ajuns luni în Laos, devenind primul preşedinte american care vizitează această ţară bombardată masiv de Statele Unite în timpul războiului din Vietnam. El participă la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).