În cadrul unei întrevederi care a avut loc în Laos cu omologul său sud-coreean, Park Geun-hye, Barack Obama a declarat că lansarea celor trei rachete, în momentul în care liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii (G20) participau la summitul din China, demonstrează că Phenianul reprezintă o ameninţare.

"Statele Unite va susţine fără ezităre aliaţii săi, iar provocările Coreei de Nord nu vor conduce decât către o izolare şi profundă a acesteia", a afirmat preşedintele american.

Acesta a adăugat că Washingtonul nu are nici un interes în a adopta o atitudine ofensivă faţă de Phenian.

La rândul său, Park Geun-hye a declarat că Seulul va răspunde cu "fermitate" în faţa oricărei provocări din partea Coreei de Nord, reiterând apelul american la implementarea sancţiunilor ce trebuiesc impuse Phenianului şi cum China va juca un rol în implementarea acestora.

Luni, Coreea de Nord a lansat luni trei rachete balisice în mare de pe coasta sa de Est. Rachetele au fost lansate dintr-o zonă situată la sud de capitala Phenian. Cele trei rachete au fost lansate la câteva ore după ce liderii de Coreea de Sud şi China, aliatul diplomatic al statului sud-coreean, s-au întâlnit cu ocazia summitului G20 organizat în oraşul chinez Hangzhou.

Toate cele trei rachete lansate luni de Coreea de Nord erau de tip Rodong şi aveau o rază medie de acţiune, zburând aproximativ 1.000 de kilometri, a mai comunicat armata sud-coreeană. Cel puţin una dintre ele a ajuns în zona de apărare şi identificare aeriană japoneză, a declarat, pentru Reuters, un oficial din cadrul armatei sud-coreene prin telefon.