„Trebuie să facem în aşa fel încât să găsim împreună, acum, o soluţie politică pentru pacea din Siria”, a declarat şeful statului francez în prezenţa omologului său de la Kremlin, subliniind că amândoi împărtăşesc un obiectiv comun, lupta împotriva terorismului.

„Pentru Siria, trebuie să facem în aşa fel încât o soluţie să fie găsită prin negociere”, a insistat François Hollande, adăugând că „atunci când există războaie, conflicte, terorism, refugiaţi, au cu siguranţă efecte” asupra economiilor celor două ţări, dincolo de cele asupra popoarelor implicate.

În primele minute ale întrevederii la care presa a avut acces pentru scurt timp, preşedintele francez l-a îndemnat pe Vladimir Putin să privească în faţă situaţia din Ucraina şi Siria.

Deschizând întâlnirea organizată într-un hotel din Hangzhou, preşedintele rus a afirmat simplu că, după ce în cursul zilei a discutat îndelung despre marile dosare economice internaţionale, propune să ne ocupăm acum de mici chestiuni modeste care privesc atât Rusia, cât şi Franţa.

Întrevederea, prevăzută să dureze o jumătate de oră, s-a prelungit timp de aproape o oră şi un sfert, a făcut cunoscut o sursă diplomatică franceză.

Liderul de la Kremlin a discutat în special despre negocierile directe dorite de Moscova şi Washington privind Siria care, potrivit unor oficiali americani cu rang înalt exprimându-se duminică în marja summitului G20, "au dat înapoi" în mai multe privinţe.

În legătură cu Ucraina, a subliniat sursa franceză, cei doi lideri au ajuns la concluzia că nu există alternativă la continuarea discuţiilor în patru, asociindu-i pe cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

Cei patru urmează să se întâlnească din nou în săptămânile viitoare pentru un nou summit.

Luni, François Hollande, Angela Merkel şi Barack Obama vor discuta câteva minute în marja unei sesiuni de lucru a G20 pentru a-şi conjuga eforturile în privinţa crizei ucrainene, înainte de o întrevedere preşedinţilor american şi rus la Hangzhou, a informat sursa franceză.