Pacientul este un bărbat în vârstă de 61 de ani din regiunea administrativă Sabah, din estul Malaysiei, conform unui anunţ al Ministerului Sănătăţii. Bărbatul a contactat virusul local pentru că nu a părăsit recent Malaysia.

Autorităţile din Malaysia au raportat joi primul caz de infectare cu Zikala o femeie care fost a testată pozitiv după o vizită în ţara vecină Singapore, unde 115 persoane au fost infectate până în prezent. În vârstă de 58 de ani, victima a prezentat semne ale unei erupţii cutanate şi febră la o săptămână după întoarcerea din Singapore, la data de 21 august, a declarat ministrul sănătăţii din Malaysia, Subramaniam Sathasivam.
Zika se transmite prin muşcături de ţânţari sau prin contact sexual cu o altă persoană infectată.

„Am luat măsuri împotriva ţânţarilor aedes lângă casa femeii pentru a preveni răspândirea virusului", a precizat acesta în cadrul unei conferinţe de presă.

Virusul Zika, care s-a răspândit în cele două Americi şi în Caraibe de la sfârşitul anului trecut, este, în general, o boală uşoară, însă prezintă un risc deosebit pentru femeile gravide. Virusul a fost legat de apariţia microcefaliei — o malformaţie congenitală severă, în care copiii se nasc cu capete anormal de mici şi creiere slab dezvoltate.

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, Singapore este singura naţiune din Asia cu o transmitere activă a virusului Zika. Miercuri numărul persoanelor infectate în Singapore crescuse la 115.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epidemia de Zika a cuprins 67 de ţări şi teritorii începând cu 2015.