Cucerirea în întregime a localităţii Sirt de către forţele pro-GNA, care au beneficiat de ajutorul loviturilor aeriene americane, ar reprezenta o înfrângere serioasă pentru gruparea jihadistă, deja în dificultate în teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak.

Operaţiunea militară pentru eliberarea oraşului, situat pe malul Mării Mediterane la aproximativ 450 de kilometri est de capitala Tripoli, a fost lansată în mai de forţele GNA, executivul recunoscut de comunitatea internaţională.

Forţele pro-GNA au pătruns în oraş la 9 iunie, dar ofensiva lor a fost încetinită de lunetişti, mine şi maşini capcană pregătite de jihadişti.

De la 1 august, ajutate de loviturile americane, au eliberat de sub controlul jihadiştilor numeroase cartiere, printre care sediul central al SI ai cărui combatanţi s-au retras în ultimele zile într-o zonă de la malul mării.

„Luptele au început. Forţele noastre atacă ultimele poziţii ale Daech" (acronimul arab la SI) în cartierul Nr. 3, a declarat un luptător pro-GNA.

„Forţele noastre avansează în interiorul ultimelor puncte de rezistenţă unde se ascund ultimii combatanţi ai Daech în cartierul Nr. 3 şi au preluat controlul mai multor poziţii", a confirmat pe Facebook centrul de presă al forţelor fidele GNA, care a precizat că acestea au mai dejucat un atentat sinucigaş cu o maşină capcană.

Forţele GNA au utilizat tancuri şi artilerie grea pentru a-i elimina pe lunetiştii SI ascunşi în clădiri, înainte de a continua înaintarea pe jos, a constatat un fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la Sirt.

El a văzut ambulanţe părăsind oraşul în direcţia Misrata, un oraş situat la jumătatea drumului între Sirt şi Tripoli.

Luptele de sâmbătă au făcut cel puţin şapte morţi şi 30 de răniţi în rândul pro-GNA, potrivit unui comunicat al forţelor guvernamentale.

Acestea au anunţat săptămâna trecută lansarea "ultimei bătălii" pentru a elibera integral oraşul Sirt.

De la începutul ofensivei asupra localităţii pe 12 mai, peste 400 de combatanţi guvernamentali şi-au pierdut viaţa, iar aproximativ 2.500 au fost răniţi. Bilanţul uman în rândul SI nu este cunoscut.