Alegerile pentru Consiliul Legislativ (LegCo, echivalentul parlamentului) din Hong Kong au loc în contextul în care Beijingul încearcă să îşi întărească autoritatea asupra oraşului semiautonom, în domeniul politic, cultural sau chiar educativ.

În 2014, în pofida a peste două luni de blocaj al unor cartiere întregi din fosta colonie britanică, „Mişcarea umbrelelor" a eşuat să obţină o concesie cât de mică din partea Chinei în materie de reforme politice.

Pentru o nouă generaţie, singura rezolvare o reprezintă independenţa totală. Alegerile de duminică vor permite să se vadă ponderea electorală a acestei mişcări în rândul celor peste 3,7 milioane de alegători care s-au deplasat la urne cu începere de la orele 07.30 (sâmbătă, 23.30 GMT).

Numeroşi locuitori ai Hong Kongului sunt de părere că independenţa este o himeră. Mişcarea separatistă a făcut totuşi să se mişte liniile politice tradiţionale, polarizând dezbaterea. Ea şi-a atras de asemenea critici vehemente atât din partea liderilor din Hong Kong, cât şi de la Beijing.

Decizia autorităţilor oraşului de a interzice candidatura a cinci susţinători ai rupturii definitive cu Beijingul — pe motivul că a milita pentru independenţă este ilegal — nu a făcut decât să provoace o vie emoţie în rândul opiniei publice.

Mai multe mii de cetăţeni au participat astfel la începutul lunii august la prima manifestaţie proindependenţă. Unele sondaje arată că până la 17% dintre locuitorii cu drept de vot susţin ruperea de China.

Cu toate acestea, este insuficient pentru a cuceri LegCo, care numără 70 de membri desemnaţi potrivit unui sistem complicat care garantează aproape cu siguranţă o majoritate blocului favorabil Beijingului.

Numai 35 de membri vor fi aleşi prin vot universal direct, restul fiind desemnaţi de grupări socio-profesionale susţinătoare ale Chinei continentale.

Un avans, chiar limitat, al separatiştilor, ar putea face totuşi jocul Beijingului, reducând ponderea opoziţiei tradiţionale, zisă prodemocrată.

Cu 27 de locuri din 70, aceasta dispune în prezent de o minoritate de blocaj a proiectelor de legi pentru adoptarea cărora este necesară o majoritate de două treimi.

Pierderea acestei minorităţi de blocaj ar întări Beijingul pe termen scurt, lipsind opoziţia de orice putere, situaţie ce ar legitima în plus discursul separatiştilor.

Numeroşi locuitori ai Hong Kongului au sentimentul că Beijingul se amestecă tot mai mult în problemele interne ale insulei. Afacerea librarilor din oraş "dispăruţi" şi apoi regăsiţi în China în iarnă este o ilustrare a acestui fapt.