La manifestaţie au participat 30.000 de persoane, o cifră conformă cu previziunile organizatorilor.

Protestul s-a derulat fără incidente, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei, în condiţiile în care peste o mie de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a evita eventuale ciocniri cu naţionaliştii turci.

Agitând portrete ale liderului kurd Abdullah Ocalan, manifestanţii au cerut eliberarea sa. Liderul istoric al PKK este încarcerat în Turcia din 1999.

Kurzii veniţi la protest au criticat epurările lui Recep Erdogan de după tentativa de lovitură de stat din iulie a unei facţiuni a armatei turce şi au condamnat atacurile lansate săptămâna trecută de Turcia împotriva miliţiilor kurde. Ankara, care vizează prin această operaţiune şi gruparea Stat Islamic, vrea să-i împiedice pe kurzi să formeze o zonă autonomă continuă de la un capăt la altul a frontierei nordice a Siriei.

Apelul la proteste a fost lansat de Nav-Dem, o asociaţie considerată de serviciile de informaţii germane ca apropiată de PKK. Clasificat ca organizaţie teroristă de SUA şi UE, PKK este interzis în Germania din 1993.

La sfârşitul lui iulie, Koln a fost teatrul unei alte manifestaţii de anvergură, de data aceasta pentru susţinerea preşedintelui islamo-conservator Erdogan, la care au participat circa 40.000 de persoane.

Germania are o importantă comunitate turcă, iar comunitatea kurdă — cea mai mare din Europa, este de circa un milion de persoane.

Vineri, la Grevenbroish, la nord de Koln, poliţia a dispersat o manifestaţie a studenţilor kurzi care blocase o arteră. Au avut loc violenţe şi s-a aruncat cu sticle, trei poliţişti şi trei manifestanţi fiind răniţi. În total, 77 de persoane au fost plasate în detenţie, potrivit poliţiei.