Proiectul de lege a fost votat în primă lectură în luna iunie curent, după dezbateri aprinse, în condiţiile în care Bulgaria are o comunitate musulmană semnificativă.

Grupul parlamentar al partidului care reprezintă în Parlament interesele minorităţii turce a refuzat să participe la vot.

Interdicţia va fi aplicată în instituţiile publice, în locuri în care sunt furnizate serivicii publice, administrative sau educaţiuonale, unde au loc activităţi publice sportive şi culturale.

În opinia celor care au iniţiat legea, purtarea veşmântului islamic ar putea facilita actele de terorism ce ar viza un număr mare de victime.

Interdicţia nu se va aplica în cazul locurilor private – locuinţele oamenilor – şi în locurile oficiale de rugăciune.

Acest proiect de lege a trecut prin mai multe comisii şi de la toate a primit aviz pozitiv, precizează novinite.com.

Între timp, o astfel de măsură a fost luată deja la nivel local în mai multe oraşe bulgare. Primul a fost Pazargic, unde autorităţile locale deja au dat amenzi celor care au nesocotit interdicţia.

Potrivit prevederilor noii legi, amenda în cazul unei persoane care poartă burka sau îşi acoperă faţa în public este de 200 de leva (circa 100 de euro), dacă este la prima abatere şi ajunge la 1.500 de leva dacă recidivează, iar dacă persoana respectivă este un oficial, amenda este de 2.000 de leva.